неделя, 23 май 2010 г.

Корабът „Mavi Marmara” потегли за Палестина с дуа

Корабът Mavi Marmara(Синьото Мраморно море) със 750 пътници на борда и хуманитарна помощ, беше изпратен от пристанището Сарайбурну/Сиркеджи.
В тържеството по изпращане на кораба се включиха хиляди. На пристанището Сарайбурну навсякъде се вееше палестинското знаме. Всеки, намерил палестинско знаме, се стече при кораба. Тържеството буквално се превърна в митинг. Сред присъстващите имаше жени, дарили своите обеци и гривни. Малки кораби съпроводиха Mavi Marmara след потеглянето му.

За изпращане на кораба се включиха личности от различни неправителствени организации, политически партии, актьори и изпълнители. Преди изпращането на кораба председателите на Free Gaza, IHH (Insani Yardim Vakfi), който е организатор на движението „Направлението ни е Палестина, товарът - хуманитарна помощ”, предствителите от Малайзия, Кувейт, Алжир, Гърция, Англия и Ирландия държаха кратка реч.

Председателят на IHH Бюлент Йълдъръм също изнесе реч. Той събщи, че няма да обръщат внимание на заплахите на Израел и допълни: „Няма да се откажем. Няма да отстъпим назад. Заедно с Иззет Шахин и ние бяхме в затвора. Нашите приятели Фарук Акташ и Бахаттин Йълдъз бяха убити(станаха шахиди) в Афганистан, отишли с цел изграждане на дом за сираци. Аллах да улесни пътя ни. Нас ни подкрепят милиони с дуата си.”
Йърдъръм изрази своята благодарност за подкрепата им на партиите AKP, Saadet Partisi и на Buyuk Birlik Pаrtisi.

Йълдъръм каза, че Израел се отнася към палестинците така, както Хитлер се отнесе с евреите: „В Германия Хитлер създаде концлагери. Сега пък ционистите изграждат концлагери в Палестина. Оттук се обръщам към Израел. Управлявате добре тази криза. Ако се възпротивите на тази акция, ще останете сами - вие ще губите. Това са кораби, натоварени с хуманитарна помощ. Няма дори и един нож. Деца, жени и възрастни, медицински материали.

След него председателят на палестинското движение „За земите от 48-ма” шейх Раид Салах в своята реч похвали премиера Тайип Ердоган. Салах подчерта, че всички арабски лидери трябва да го вземат за пример. Също каза, че Турция и турският народ е рамо до рамо с Палестина.

Депутатът на AKP от Муш Сераджеттин Караягъз каза: „Оръжията на Израел не може да бъдат по-силни от решителни хора. Израел убива хиляди хора и след това обявява Исляма в тероризъм. Това не може да го приемем”.

След изказванията корабът се изпрати с дуа. Mavi Marmara след 40 часово пътуване ще пристигне в Анталия. Значителна част от пътниците ще се качат оттам. Ако Израел не попречи, се очаква корабът да стиге в Газа на 26 май 2010.

Хуманитарните организации като IHH (Организация за хуманитарна помощ) и Free Gaza от 2006 год. насам изпращат помощ със своите кораби на блокираната от Израел Газа. Във флотилията са включени общо 9 кораба – 3 от Турция, 1 от Гърция, 1 от Ирландия, 2 от Англия и по един от Алжир и Кувейт.

Движението, озаглавено „Направлението ни е Плаестина, товарът ни – хуманитарна помощ”, се подкрепя от около 50 държави и хиляди неправителствени организации и активисти. Последната акция се оказва най-голямата досега.

Корабите ще закарат медицински и строителни материали, сглобяеми къщи, играчки за деца и др. подобни хуманитарни средства в Палестина. Товарът е около 10 000 тона.
От Истанбул потеглиха 3 кораба, от които 1 товарен и 2 пътнически. Корабите от Истанбул и другите от Европа ще се срещнат в международни води.

Те ще потеглят от Анталия на 25 май 2010 (вторник). В случай, че Израел не се съпротиви, се очаква след 24 часа корабите да бъдат в Газа.

Източник: http://www.ihh.org.tr/mavi-marmara-gemisi-filistin-e-dualarla-ugurlandi/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации