вторник, 18 май 2010 г.

Неотдавна в Медина е била разрушена историческата джамия поради възможна зиара (поклонническо посещение)


05/2010

Неотдавна в Медина е била разрушена историческата джамия Ал-Кетибия. Джамията ал-Кетибия е била построена през 1834 г. от Шариф Мухаммед бин Али ал-Сануси.

Решението за събарянето на Ал-Кетибия е било взето по причина на това, че според някои исторически текстове в района на джамията се намира гроба на сподвижника на Пророка (салляллаху алейхи уасаллам) Рафиа ибн Малика аз-Зурки. Сподвижника Рафи е бил един от първите повярвали мединци, също така бил в числото на онези, които приветствали Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уасаллам) след неговото преселение от Мека.

Жителите на Медина били против събарянето на джамията и се обърнали към принца Абдул Азиз ибн Маджиду с молба за разбиране в тази ситуация и да остави здрава Ал-Кетибия. По нареждане на принца Абдул Азиз бил създаден специален комитет за разследване на този случай. От комитета било прието решение за провеждане на разкопките. Но според резултатите от разкопките не били открити никакви доказателства за наличие на останки на сподвижника Рафи ибн Малика.

Решението за събарянето на джамията е било прието още през 2006 г. На територията на джамията се планира изграждането на нова джамия и модернизиране на сградите в района.

http://www.alendarov.net/index.php?op=novini_alendarov&ext=view&id=99

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации