неделя, 16 май 2010 г.

Ако детето открадне

АКО ДЕТЕТО ОТКРАДНЕ

Въпрос: Много се разстроих, когато научих, че едно от децата ми е извършило кражба. Страхувам се, че той може да стане крадец. Какво можете да ме посъветвате?

Отговор: Хвала нa Аллах!

Малко дете може да открадне по няколко причини:

1. Не знае разликата между временното притежание и кражбата, а принципа за неприкосновеността на личната собственост му е непознат.

2. Ако е лишено от тези неща, които имат другите деца.

3. За отмъщение на родителите и да привлече тяхното внимание.

Какво можем да посъветваме?

1. Не се паникьосвайте. Вместо грубо да ударите детето или да го опозорите пред другите хора, постарайте се да запазите спокойствие. Ситуацията дава прекрасна възможност да му обясните защо кражбата е забранена.

2. Обяснете на детето, увещавайте го. Разяснете му отсъждането на шариа' за кражбата, прочетете му думите на Аллах:

„А на крадеца, мъж или жена, отсичайте ръцете като наказание за онова, което са присвоили ­ възмездие от Аллах...“ (Ал-Маида, 5-38). Напомнете му, че Аллах е Сведущ.

Той казва в Корана: „...Аллах съзира вашите дела“ (Ал-Хадид, 57-4).

Също така е казал: „...Аллах е свидетел на делата ви“ (Али имран, 3-98). Кажете на детето: „Аллах те вижда, дори да откраднеш тайно, далеч от хорските очи, защото самия Той казва: „...Той знае тайното и най-скритото“ (Та-Ха, 20-7).

3. Съумейте да се противопоставите на детето, на причините и мотивите, които са го накарали да открадне. Напр. можете да му кажете: „Знам, че си взел бонбон (без да питаш) в магазина, и разбирам, че си имал нужда, но дали кражбата е правилния начин да удовлетвориш желанието си. Следващия път, когато искаш нещо, първо ми кажи. Знам, че се стремиш да бъдеш честен“. Постарайте се детето да вникне в чувствата на другите: „Ако ти беше на мястото на човека, от който открадна, как би се чувствал?“

4. Можете да увеличите наказанието, като заставите детето да върне откраднатото и да поднесе извиненията си на собственика, или да го принудите да заплати стойността на откраднатото, също да го лишите от някои привилегии.

5. Внимателно наблюдавайте детето и не го оставяйте само дълго време.

А истинското наставление е от Аллах.

Др. Хамид Нахар Ал-Мутайри
Тануиру-л-ибад би туруку-л-та'амул ма'а-л-ауляд

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации