неделя, 16 май 2010 г.

Същността на Исляма: изпускаме ли истинския смисъл?

Публикувано от Ясмин Могахед, 30.09.2009



„За някои Моне е събиране на точки, за други - шедьовър. За някои Ислямът не е нищо друго, освен сбор правила и регламенти. Но за истински рабиращите, той е перфектен начин на живот.

Като мюсюлмани ние често се фокусираме върху определни неща и губим цялостната картина. Исляма е тук, за да усувършенстваме нашите нрави и все пак сме готови да крещим и да стреляме, за да спечелим аргумент за закланото месо. Исляма е тук да изградим връзката между нас и нашия Създател и докато обличаме хиджаба си, отлагаме молитвата.

Исляма е тук да установи общество на вярващи и докато украсяваме джамиите си със сребро и злато, редиците ни за молитва остават празни. Исляма е тук да ни учи за Бога и докато носим Неговите думи на колиета и украсяваме домовете си с тях, когато рецитират същите строфи пред нас, сърцата ни остават неподвожни и живота ни не се променя.

Исляма е тук да направи едно братство от нас, а ние се разделяме един от друг, отчуждаваме се по въпроса за изгрявяането на луната и гласуването.

Разбира се, не искам да кажа, че едно или друго не е важно. Тези неща са от решаващо значение. Ние сме забравили кое за какво е. За пример – носенето на ислямски дрехи никога не трябва да се омаловажава. Но сме забравили, че брадата и хиджаба са символ на голямата ни преданост към Бог. За нас носенето на хиджаб и брада, ако не оказв влияние на характера ни, значи сме пропуснали същността.

Ако похарчим хиляди за украса на джамията, но го правим, за да покажем нивото и да спечелим овации, ние губим истинската цел. И ако сме запомнили всяка харам и халал съставка на сапуна за лице, но в собствения бизнес се основава на лихвата и продажбата на алкохол, не се ли подиграваме с вярата на Аллах?

Вярата се превръща в човечност от най-малките до най-висшите представители на Бог на земата. Корана казва: „И когато твоят Господ рече на ангелите: “Ще създам на земята наместник.” (Коран 2:30)

Като представители на Бог на земята, ние сме получили и много голяма отговорност. Това е тежко доверие, което дори и планините са отвърлили. Аллах ни казва в Корана:

„Ние предложихме на небесата и на земята, и на планините отговорността, но те се възпротивиха да я носят и се уплашиха от нея. А човекът я понесе ­ той бе угнетител, невеж”.
Като вярващи ние никога не трябва да губим тази отговорност. Това е изпълнение на мисията, която ни е превърнала от асфала сафилийн, унизен от най-унизените (Коран 95:5) в хайра умматин oхриджат лил нас, най-добрата общност, изведена за хората. (Коран, 3:110).

Но как може сега да сме най-добрите хора? Аллах описва как в Книгата Си: „Вие сте най-добрата общност, изведена за хората. Повелявате одобряваното и възбранявате порицаваното, и вярвате в Аллах. А ако и хората на Писанието бяха повярвали, щеше да е най-хубаво за тях. Сред тях има и вярващи, но нечестивците са повече.” (Коран 3:110)

Най-същественото в тази борба, е вярата в Аллах, борбата за истината, борбата срещу злото. След отказ от тази борба, човек веднага застава сред онези, които Аллах описва в сура ал-Аср като хора в загуба. Аллах описва и тези, които ще се опазят от загуба: „...освен онези, които вярват и вършат праведни дела, и взаимно се наставляват за истината, и взаимно се наставляват за търпението.” (Коран 103:3)

И така, ако продължим в занемаряването и изоставянето на най-великата мисия и цел, ще преобразим перфектния начин на живот в най-обикновено събиране на точки."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации