неделя, 16 май 2010 г.

Първата основа: Свидетелстване, че няма друг бог освен Аллах и че Мухаммед с.а.с. е пратеник на Аллах

От Шейх Мухаммад ‘Абд-ал-Уахаб

Тези две свидетелства са входа към Исляма, неговата най-велика основа – не може да се каже, че човек е мюсюлманин, освен след като ги изрече и извършва всички дела чрез тях – с тях неверника става мюсюлманин.

1- Значението на Няма друг бог освен Аллах.

Това свидетелство трябва да се произнесе с уста, като се знае неговото значение, и да се извършват делата чрез него – явните и скритите. Но ако само се произнесе, без да се знае неговото значение, без да се извършват делата чрез него, няма полза от него – това е единодушното становище на учените и е довод против самия човек.

Значението на Няма друг бог, освен Аллах е – няма друг, който да заслужава да бъде истински обожаван, освен Аллах Единствения, Всеславения, Всевишния.

Това свидетелство съдържа две основи: отричане и подвърждаване. Отричане на божественността от всички, освен от Аллах, и подвърждаването й на Аллах – Единствения, Който няма съдружник.

Неверничеството обхваща идолите – те са всичко, което се обожава освен Всевишния Аллах – човек, камък, дърво, измислени неща и сладострастия, които трябва да се мразят и да се стои далече от тях. И който изрече свидетелството, но вярва в каквото се обожава след Аллах, не е извършил нужното от това свидетелство.

Всевишния Аллах казва:

Вашият Господар е единственият. Няма друг Бог, освен Него, Всемилостивия, Милосърдния.

(сура ал-Бакара,163)

Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли тагут, а повярва в Аллах, той се е хванал за най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е Всечуващ, Всезнаещ.

сура ал-Бакара,256)

Който се убеди, че Той е Създателя, Даващия прехраната, Всемогъщия да сътворява и вярва, че само това е достатъчно, но съдружава с Аллах, няма полза от Няма друг бог, освен Аллах за земния живот с влизането му в Ислям, нито ще го спаси от вечното наказание в отвъдния свят. Всевишния Аллах казва:

Кажи: Кой ви дава препитанието от небето и земята? Или кой владее слуха и зрението? И кой изважда живото от мъртвото, и изважда мъртвото от живото? И кой управлява делото? Ще рекат: Аллах! Кажи: А нима не се боите? (сура Юнус-31)

Или Онзи, Който сътвори небесата и земята, и изсипа за вас вода от небето, и чрез нея сторихме да израснат прелестни градини? Вие не бихте сторили дърветата да израстат. И така, има ли друг бог заедно с Аллах? Не, ала те са хора отклонени.

сура ан Намл-60)

И ако ги попиташ кой ги е сътворил, ще кажат: Аллах! Как тогава биват подлъгвани? (сура аз-Зухруф-87 )



2- Условията на Няма друг бог, освен Аллах.

1- Знание – да се знае неговото значение, отричайки и подвърждавайки. Знание, което е противно на невежието, като се отрича служенето на друг, освен Аллах, Който няма съдружник, и никой, освен Него не заслужава да му се служи.

2- Сигурност, която е обратна на съмнението – произнася се със сигурност и спокойствие в сърцето, пълна сигурност в неговото значение.

3- Приемане, което е обратно на отхвърлянето, като приема всичко, до което го води това свидетелстване, със сърцето и езика си, вярва в известията и се подчинява на заповедите, отдалечава се от забраненото и не се съп-ротивлява на доказателствата, нито ги отхвърля или променя от истинското им значение.

4- Следване, което е обратно на изоставяне, като се подчинява и извършва с убеждение всичко, което съдържа това свидетелстване – явно и скрито.

5- Правдивост, която е противоположна на лъжата, като произнася Няма друг бог, освен Аллах, вярвайки със сърцето, а с езика си потвърждава това – явните и скритите му дела. Който каже свидетелството с езика си, но отрече неговото значение със сърцето си, няма полза от него – така правят двуличниците и лицемерите, които казват с устите си това, което не е в сърцата им.

6- Искреност, която противоречи на многобожието (ширк). Тя означава човек да изчисти делата си с добро намерение от всички пороци на многобожието. Всевишния Аллах казва:

И бе им повелено да служат единствено на Аллах, предани Нему в религията, правоверни.

(сура ал-Байина-5)

7- Обич, която е противна на омразата, да се обича това свидетелство – каквото съдържа и до каквото довежда. Да се обичат вярващите, които го изричат и спазват неговите условия, и да се мрази това, което го разваля. Това се вижда, когато човек дава предимство на всичко, което обича Аллах, дори да не съвпада със сладострастията на човек. Да мрази това, което мрази Аллах, дори душата му да го желае. Да взима за приятели онези, които обичат Аллах и Неговия пратеник, и да мрази онези, които мразят Аллах и Неговия пратеник. Всевишния Аллах казва:

Хубав пример за вас е Ибрахим и онези, които бяха заедно с него, когато казаха на своя народ: Непри-частни сме към вас за онова, на което служите вместо на Аллах! Ние ви отхвърляме и ще се появи вражда и омраза помежду ни, докато не повярвате единствено в Аллах.

(сура ал-Мумтахина, 4)

А някои от хората приемат за богове други вместо Аллах, обичат ги, както трябва да се обича Аллах. А които вярват, най-силно обичатАллах.

(Сура ал-Бакара, 156)

Който произнесе Няма друг бог, освен Аллах с искреност и твърдо убеждение, и се предпази от голямо и малко съдружаване, нововъведенията и греховете, той ще е напътен от заблудата в земния живот, ще бъде предпазен от наказанието и ще му бъде забранен Огъня.

Всеки човек е задължен да изпълни тези условия, да се придържа към тях, но не е задължен да ги знае по памет.

Това велико изречение Няма друг бог, освен Аллах е таухид Улюхийа (служене само на Аллах). Той е най-важния от трите вида таухид, в него се е получило разногласие между пророците и техните народи. Заради неговото осъществяване са изпратени пратениците, както казва Всевишния Аллах:

И при всяка общност изпратихме пратеник: Служете на Аллах и странете от идолите!


(сура ан-Нахл-36)

И на всеки пратеник, когото Ние пратихме преди теб, дадохме откровението (уахи): Няма друг бог, освен Мен! Служете (единствено) на Мен!

(сура ал-Анбия-25)

Всички пратеници били обединени в свидетелстването, че няма друг бог, освен Аллах

Всички пратеници били обединени в приканването на техните народи към словото Няма друг бог, освен Аллах и ги застрашавали, ако се отрекат от него, както ни известява свещения Коран в много знамения.

Всевишния Аллах казва:

И на всеки пратеник, когото Ние пратихме преди теб, дадохме откровението (уахи): Няма друг бог, освен Мен! Служете (единствено) на Мен!

(сура ал-Анбия-25)

Пратеника с.а.с е дал пример за обединението на пророците в приканването им към това слово, като ни е известил, че пророците са братя – майките им са различни, но религията на всички пророци е една. Основата на религията на пророците е една, и тя е таухид (служене единствено на Аллах), дори да са се различавали техните шариа’, както се различават децата, които са от различни майки, но от един баща.

3- Значението на Мухаммед е пратеник на Аллах.

1- Значението на Мухаммед е пратеник на Аллах е да се следва всичко, което е наредил, да се вярва в каквото е известил, да се отдалечава от онова, което е забранил и предупредил, и да се обожава Аллах с каквото е предписал.

2- Осъществяване на свидетелстването, че Мухаммед е пратеник на Аллах. То се осъществява с вяра и пълно убеждение, че Мухаммед с.а.с е раб на Аллах и Негов пратеник, Който го е пратил до всички джинове и хора. Последния от пророците и пратениците, той е приближен раб на Аллах, и не притежава божествени качества. Трябва да се следва и да се спазва неговата заповед и забрана, да се придържаме към неговата Сунна – думите, делата и вярата му.

Всевишния Аллах казва:

Кажи: О, хора, аз съм Пратеника на Аллах при всички вас.”

(сура ал-А`раф-158)

И те изпратихме Ние (о, Мухаммед ) за всички хора само като благовестител и предупредител.

(сура Саба-28)

Мухаммед не е баща на никого от вашите мъже, а е Пратеника на Аллах и последния от пророците.

(сура ал-Ахзаб-40)

Кажи (о, Мухаммед ): Пречист е моят Господар! Не съм ли само един човек - пратеник?

(сура ал-Исра-93)



Това свидетелство обхваща следните неща:

Първо:
Признаване на неговото пророчество и вяра със сърцето си в него.

Второ: Изричане на Мухаммед е пратеник на Аллах с уста, показвайки го явно с дела.

Трето: Да се следва с дела всичко, което е известил от истината, и да се изостави онова, което е забранил от заблудата.

Всевишния Аллах казва:

Вярвайте в Аллах и в Неговия пратеник - неграмотния пророк, който вярва в Аллах и в Неговите слова, и го следвайте, за да сте напътени!

(сура ал-А`раф-158)

Четвърто: Да се вярва във всичко, което е известил.

Пето: Да се обича повече от самите нас, богатствата, децата, родителите и всички хора, защото е пратеник на Аллах, Който го обича, той обича Аллах, и извършва делата заради Аллах.

Същността на обичта към него е следване на заповедите му и отдалечаване от забраните му.

Всевишния Аллах казва:

Кажи: Ако обичате Аллах, последвайте ме! И Аллах ще ви заобича, и ще опрости греховете ви.

(сура Ал Имран-31)

От Анас бин Малик, че пратеника на Аллах с.а.с. казал: „Няма да повярва който и да е от вас, докато не ме обича повече от родителя си, детето си и от всички хора“.

(Бухари и Муслим)

Всевишния Аллах казва:

Които повярват в него и го почитат, и го подкрепят, и следват Светлината, низпослана с него, тези са сполучилите.

(сура ал-А`раф-157)

Шесто: Твърдо убеждение, че неговата Сунна е втората основа за вземане на знание в шариа’ на Исляма след Свещения Коран, и не се отхвърля заради разума.

Седмо: Да се извършват делата чрез неговата Сунна, неговите слова да са преди мнението на който и да е, да се приемат както са и да се отсъжда според неговата шариа’ и да сме доволни от него.

Всевишния Аллах казва:

Но не - кълна се в твоя Господар!- те не ще станат вярващи, докато не те сторят съдник за всеки възникнал спор помежду им; после не намират затруднение у себе си относно онова, което си решил и напълно се подчиняват.

(сура ан-Ниса-65)


4- Високите степен на Няма друг бог, освен Аллах, и Мухаммед е пратеник на Аллах

Тази основа има велики качества, споменати в Корана и Сунната. От тях са:


1. Това е първата основа на Исляма, на която се изгражда религията. Тя е основата на общността и първото нещо, с което човек влиза в Ислям, заради тази основа са сътворени небесата и земята.

2. С нейното осъществяване се събират служенето на Всевишния и Всеславен Аллах, и прилагането на шариа’ на Неговия пратеник Мухаммед с.а.с.

3. Тази основа е причината за запазването на човека и богатството. Който я произнесе с уста, тя става причина за запазване на неговата кръв и богатство.

4. Словото Няма друг бог, освен Аллах е най-доброто дело, най-великото нещо за опрощаване на греховете, и най-тежкото нещо на Везната на Съдния ден. То е причината за влизането в Дженнета и спасяването от Джехеннемския огън.

Ако се сложат седемте небеса и седемте земи, от едната страна на Везната, а Няма друг бог, освен Аллах от другата страна на везната, ще натежи( لا ا له الا الله) – Няма друг бог, освен Аллах.

От Убада р.а., че пратеника на Аллах с.а.с е казал: „Който свидетелства, че няма друг бог, освен Аллах, и че Мухаммед е Неговия раб и пратеник, Аллах му забранява да влезе в Огъня.”(предаден от Муслим)

5. Тази основа съдържа споменаване на Аллах (зикр), молене на Аллах (ду’а) и благодарност, също така се използва при молене в ибадат и при искане. Тя е най-много употребявания зикр и най-лесно се извършва. Тя е най-хубавото слово, най-здравата връзка и словото на искреността. Заради нея са сътворени небесата и земята и всички създания, заради нея са изпратени пратениците и са низпослани Книгите. Предписана е за изпълване на сунната и фарда, заради нея се вдигали асахаба на Джихад. Който я произнесе с уста и извършва делата си чрез нея, искренно вярвайки, приема я и я обича, ще влезе в Дженнета с делата, които извършва. Ин ша Аллах.

Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации