събота, 15 май 2010 г.

За няколко „противоречия“ в Корана

(Из встъплението на А.А.Ал-Зад (Абдулла Али) на форума „Ислямския светоглед и религиозно-философските

учения в света”, 1999г,

http://book.by.ru/cgi-bin/book.cgi?book=Islam5


Един от уважаемите гости на форума ни предостави великолепен материал от критики на Корана. Този англоезичен мисионерски сайт дава примери за противоречия в Корана. И трябва да се отбележи, че е доста неудачно. Реших да дам няколко опровержения на тези лъжи и още един път да покажа на всички, че в Корана няма и не може да има противоречия. Чистотата на Корана е съхранена от Аллах и всеки опит за доказване на противоречия, е необоснован.


И така, неизвестен „знаещ“ на Корана, пише:

Колко ангела са говорили на Мари? Когато в Корана се говори за разгласяването на раждането на Исус от девицата Мари, сура 3:42,45 се говори, че на нея и е било казано от няколко ангели, а в сура 19:17-21 – от един.


Да цитираме:

1. „Когато ангелите рекоха: “О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените [на Аллах]... Коран, 3:45

И така, ангелите са я известили за раждането на Иса. Как и при какви обстоятелства не се уточнява. Но оплодяване на Мария още не е имало. И не се говори за нейната бременост.


2. „И се прикри от тях със завеса. И пратихме при нея Нашия Дух, който є се представи като съвършен човек. Рече тя: “Всемилостивия да ме опази от теб! Ако си богобоязлив...” Рече [Джибрил]: “Аз съм само пратеник на твоя Господ, за да те даря с пречисто момче.” Рече: “Как ще имам момче, щом не ме е докосвал мъж и не съм блудница?” Рече [ангелът]: “Тъй каза твоят Господ: “Това за Мен е лесно. И за да го сторим знамение за хората, и милост от Нас. Това е предрешено дело.“


Тук конкретно се описва оплодяването на Мария. Дух от Бога е дошъл при нея и още един път й казал за детето. Удивлението и уплахата на Мария говори за това, че Духа е дошъл при нея конкретно за изпълнение на Божата воля. Това, че Духа я е оплодотворил, пише в следващата ая 22, която автора на горното преднамерено е пропуснал.

И зачена го тя, и се уедини с него в отдалечено място. (Коран, 19:22)

Кажете, моля, къде тук виждате противоречие?


Сътворение – поетапно или мигновено? Аллах е създал небесата и земята за 6 дни (7:54), но пак има противоречие – Той е създал всичк мигновено – 2:117.

Цитирам:


1. „Вашият Господ е Аллах, Който сътвори небесата и земята в шест дена, после се въздигна [безподобен] Той на Трона. (Коран 4:54)


Всичко това е вярно – само за 6 дни.


2. „Първосъздателя на небесата и на земята! И щом реши нещо, казва му само: “Бъди!”. И то става.“ (Коран, 2:117)


Тук става дума, че Той е Твореца на земята и небесата. След това следва втора част, където се казва, че за създаването ан небето и земята, на Бог е необходимо само да каже „Бъди“. Тук не става дума за това, че вселената е сътворена от раз. Бог е казвал „Бъди“ и след всяка Негова заповед са се образували поетапно небето, земята, човек и пр.

Нима автора нарича това противоречие? Нима не е разбрал смисъла на аят – защшо тогава се е нарекъл „критик“? Да не би да лъже преднамерено, показвайки за действително това, което иска?


Тук неизвестния „знаещ“ на Корана говори за това, че виното, обявено за сатанинска напитка в Корана, в същото време вярващите ще го пият в рая. И задава въпрос: как мо же сатанинска напитка да се пие в Рая?


В същност в Коран 5:90 виното (всички алкохоли и наркотици) е обявено за сатанинска напитка и се забранява пиенето му. В Рая дейстивтелно пиенето на вино ще бъде разрешено.

Но тук няма нищо странно или противоречиво. Работата се състои в това, че в Корана се говори, че това няма да е земното вино, а съвършено друга напитка, която няма да опива, няма да боли глава, поради което земното вино е наречено дяволска напитка. Ето и тези аят:


„Вечномлади юноши им поднасят бокали и кани, и чаши [вино] от извор. Не ще ги боли глава от това и не ще губят ум. (Коран, 56, 17-19)


В този сайт беше даден голям списък от такива „противоречия“. Разгледах ги всичките и ги проанализирах. Всяко от тях е лъжливо и се опровергават по горния начин.

1 коментар:

  1. Поздрав!
    Милена , радвам се, че се срещаме тук!
    но и аз имам няколко въпроса...
    1.В цитата от корана, който си дала, никъде не пише , че виното няма да опива...НИКЪДЕ.
    2.Никъде не пише, че напитката описана в корана като "вино", ще е "съвършенно друга напитка", пише "ВИНО"..., а както си спомням "виното е дело на сатана", според корана...
    3.Бащата на Дева Мария не Имран, а Иоаким...
    4.В корана има няколко места, където се говори за сътворението и наистина на едно място пише, че е за 6 дни, но на друго като се сметнат дните излизат 8...
    4.Св.Мария не е родила на неизвестно място, а в гр. Витлеем
    Има пророчесвтво:
    Матей 2:5 //Михей 5:2Витлеем Юдейски, по пророчеството на пророк Михей/750-687 пр.Хр./
    ....
    свещ.Стелиян

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации