събота, 22 май 2010 г.

Условия, на които трябва да отговаря махрам, за да може да се пътува с него и да няма хулуа

Islam Question and Answer
www.islam-qa.com, Фатуа № 22369

Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид

Въпрос: Моя въпрос е за това дали махрам трябва да отговаря на някаква възраст – т.е. над определена възраст – това условие за годност на махрам ли е? Моля да ми обясните дали махрам трябва да присъства, когато има джаназа?

Отговор: Слава на Аллах!

Въпроса съдържа три точки:

1 – Възрастта, на която човек се смята за валиден махрам на жената:

Казано е, че махрам, с когото жената може да пътува, трябва да бъде мюсюлманин, мъж, възрастен и здрав психически, някой, за когото на жената е абсолютно забранено да се омъжи – баща й, брат, чичо, брат по кърмаческа линия (радаа’а), свекър и т.н.

2 – Що се отнася до това да бъде сама с немахрам мъж (хулуа), това не става ако присъства възрастен махрам или възрастен, пред когото да чувстват срам. Присъствието на малки деца не е достатъчно. Хулуа може да се избегне, ако присъства друга жена или друг мъж, дотолкова, доколкото да се избегнат съмнения и няма заплаха.

Ал-Фатаауа ал-Джамаи’а ли’л-Мар’а
, 3/935, 938.

Ал-Науауи, Аллах да се смили над него, е казал (9/109): „Ако мъж е сам с немахрам жена без да присъства друг човек, е харам, според единодушното съгласие на учените. Подобно на това, ако човека с тях не е някой, от когото те да се срамуват, защото е млад, това не отхвърля забранената хулуа“.

Шейх Мухаммад ибн Ибрахиим, Аллах да се смили над него, е казал: „За човек, за когото хулуа е нещо, от което трябва да се пази, присъствието на дете не е задоволително. Някои жени мислят, че детето с тях отхвърля хулуа, но това е погрешно мислене“. (Мажму’ ал-Фатауа, 10/52)

3 – По отношение на посещаването на гробове от жени, най-правилната от двете гледни точки на учените, че това не е позволено за жените. Виж също въпрос № 8198 и № 14522.

Молим Аллах да ни пази далеч от злото, видимо и невидимо! Амин.

All Rights Reserved for IslamQA© 1997-2006

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации