неделя, 16 май 2010 г.

Как се чете Коран


Въпрос: Разрешено ли е да се чете Коран, както го правят някои неараби, които произнасят букви, като ث (Tha’), като س (Siin), а ذ (Dhal), като ز (Za’)?

Отговор: Славата е на Аллах.

Задължително е да се чете Корана с буквите, с които Аллах го е низпослал, с арабско произношение, както Аллах е казал: 

„Този [Коран] е низпослан от Господа на световете. Спусна го довереният Дух [Джибрил] в твоето сърце, за да бъдеш от предупредителите на ясен арабски език.“ (Сура аш-Шуара; 26:192-195).

„Ние го низпослахме ­ Коран на арабски, за да проумеете!“ (Сура Юсуф; 12-2)

Не е позволено за никого преднамерено да променя която и да е буква, особено когато може да я произнесе правилно. Това е грешка, която е грях.

Ако човек има трудности да произнесе буквите правилно – както се случва при хората, в чиито език арабските букви, като ظ, ط и ق, например, не съществуват – те трябва да опитват да научат вярното произношение. Но ако са неспособни да се научат, ще бъдат извинени, но трябва да положат усилия и да се стремят към възприемане и изговаряне на правилното произношение. И не може да води молитва, освен ако не ръководи други, които все още не могат да произнасят правилно все още.

Ибн ал-Джазари, Аллах да се смили над него, е казал: „Който е способен да произнесе думите на Аллах с вярното арабско произношение, но съзнателно произнася думите неправилно, като неарабин, арогантно, с инат и доволство, или е много честолюбив да отиде при учител да се научи правилно да произнася арабските думи, този човек несъмнено е грешник, недобросъвестен и непочтен. Пратеника на Аллах с.а.с. е казал: „Религията е искреност насиха: към Аллах, към Неговата книга, към Неговия пратеник и към водачите на мюсюлманите и самите мюсюлмани“.

Но ако езика на човек не му се подчинява или не може да намери някого да го учи на правилно произношение, тогава Аллах няма да го обремени с повече, отколкото може да постигне.

Край на цитата от ал-Нашр фи’л-Кираа’ат ал-‘Ашр, 1/299.

Трябва да споменем, че Аллах е направил лесен за запомняне и рецитиране Корана, както Е казал:

„И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?“
(Сура ал-Камар; 54-17)


Ние сме виждали много наши братя от различни държави, които са способни и произнасят думите перфектно, по-добре от арабските братя. Така че трябва да проявите усилия да се научите на правилното произношение при рецитиране на Корана с правилен Таджуид. Не трябва да се отчайвате или да губите надежда.

Аллах ни направлява по правия път!


източник: Islam Questions & Answers
www.islam-qa.com

4 коментара:

  1. As-salamu aleikum rahmetullahi wa barakatu
    kak da se naucha da cheta Korana

    ОтговорИзтриване
  2. Mir na vsichki! kak da se naucha ne razbiram arabski mnogo iskam da go cheta

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ассаламу алейкум!
      Най-добре е да се запишеш на коран курсове към местната ти и най-удобна за посещение джамия. Там можеш да се информираш и за курсове по арабски или в районните мюфтийства.
      Аллах да помага!

      Изтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации