петък, 13 август 2010 г.

Кое e по-добро през Рамадан – четене на Коран или доброволни молитви?






Сунната на Пророка с.а.с. е да се правят много различни служения през Рамадан.
 Джибрил е преговарял с него Корана всяка нощ, а когато Джибрил се е срещал с него, Пророка с.а.с е бил по-щедър в милосърдието от попътния вятър. Той бил най-щедрия от хората, а бил най-усърден в това през Рамадан. През този период той давал много милостиня и се отнасял още по-добре с хората, по-често чел Коран, молел се повече, правел повече зикр и прекарвал време в И’тикаф (уединение). Това е, което е от Пророка с.а.с. по този повод за свещения месец Рамадан.
 А за това, кое е по-добро – да се чете Коран или да се правят повече молитви, това зависи от самите хора, а Аллах е, който оценява делата, защото Той е Всезнаещия.
(От ал-Жауааб ал-Сахих мин Ахкам Салаат ал-Лайл уа’л-Тарауих, от шейх ‘Абд ал-‘Азиз ибн Бааз, стр. 45).

 А отделните действия могат да се оценяват според индивидуалността на човек – едно за един е по-добро, отколкото за друг и различните служения различно доближават човек към Аллах. Някои хора могат по-добре да се повлияят от наафил молитви и да ги концентрират по-добре, отколкото други действия на служене, така че в този случай са по-добри.

 А Аллах знае най-добре!
 
Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации