понеделник, 2 август 2010 г.

Автентична Ислямска База: Поуките (от Ибн Кайим)

Автентична Ислямска База: Поуките (от Ибн Кайим): "Вратите на огъня и влиянието на греховете -Вратата на подозрението,която води към съмнение в религията на Аллах, -Врата на страстите,коят..."

Вратите на огъня и влиянието на греховете

-Вратата на подозрението,която води към съмнение в религията на Аллах,

-Врата на страстите,която води до избиране на личните желания и страсти,вместо подчинение на Аллах и

-Вратата на гнева,която води до агресията на човек.

Същноста на греховете се дели на три :

-Арогантност,която накара Иблис (Сатаната) да стигне до положението в което се намира;

-Желание,което коства на Адам Рая и

-Завист,която накара сина на Адам да погуби брат си.

Който се опази от тези три неща,той ще се предпази от зло.

Неверието идва от арогантността,неподчинението идва от страстите ,агресията и подтисничеството идват от завист.

-Аллах,с Неговата Безкрайна Мъдрост е направил всяка част от сина на Адам (човека) като инструмент за нещо,коeто ако той ползва така,както трябва ,то тогава би постигнал съвършенство.
Очите са инструмент който вижда,ушите са инструмент който чува,носът е инструмент който чувства мирис,езикът е инструмент за изразяване,вулвата е инструмент за брака,ръцете са инструмент за сила,краката са инструмент за ходене,сърцето е инструмент за Монотеизъм и знание,душата е инструмент за любов и умът е инструмент за мислене и преценяване на резултата от религиозните и ежедневните неща и предпочитание към каквото трябва да се избере и оставяне на каквото трябва да се подмине.

-Най-губещия сред хората е човека,който е зает със себе си,вместо с (със служене на ) Аллах.А този,който се ангажира да служи на хора,които са като него (отдали се на земния живот,вместо да служат на Аллах) ,то той е дори по-губещ и от първия.

-В Ал-Сунан,в хадис от Абу Са’ид се казва,че всяка сутрин всички органи на сина на Адам се обръщат към езика и му казват:,,Имай страх от Аллах заради нас,защото ние те следваме и ако ти си в правия път,ние ще бъдем в правия път и ако ти се отклониш,ние ще ще бъдем отклонени като теб.''

Откъс от труда Ал-Фауаид (Поуките) на великия имам Ибн Кайим ал-Джаузиа

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации