вторник, 17 август 2010 г.

Може ли да наруши поста си през деня на Рамадан заради медицински изследвания?


 

Въпрос:

Имам да направя някои изследвания в болницата, заради което трябва да не постя един ден. Ако не ги направя сега, няма да получа направление няколко месеца. Позволено ли ми е да направя тези изследвания и да си наруша поста?
Отговор: Слава на Аллах!

Позволено за болния е да наруши поста си, като е нужно да отпости дните, които е пропуснал заради боледуването си, защото Аллах е казал:

...а който е болен или на път ­ да се издължи в други дни
[ал-Бакара, 2:185]
Болестите за човек, който може да не пости, са различни – които предизвикват болка или вреда на постещия, или които постенето може да задълбочи или да отложи тяхното излекуване. Учените също подчертават, че важи за човек, който се страхува, че поста може да го разболее.

Ако вашето заболяване спада в някоя от тези категории, тогава е позволено за вас да не постите заради тези изследвания, щом се предполага, че те ще спомогнат за излекуване на болестта или ще предотвратят нейното влошаване.

Но ако заболяването ви не спада в някои от тези случаи, тогава не е позволено да не постите и трябва да направите изследванията вечерта, ако е възможно или да ги отложите.

Шейх Мухаммад Салих ал-‘Утаймин е казал:
Нехронично болния спада към следните три категории:

1 – Този, за когото поста не е труден и не води до затруднения. Трябва да пости и няма извинение.

2 – Този, за когото поста е труден, но не вреди. Макрух е за него да пости, защото по този начин отхвърля облегчението на Аллах.

3 – Този, за когото поста е вреден. Харам е за него да пости, заради вредата. Аллах е казал (превод на значението):

И не убивайте сами себе си!
[ан-Ниса’, 4:29] 
... и не се хвърляйте със собствените си ръце към гибелта
[ал-Бакара, 2:195] 
Според хадис Пророка с.а.с. е казал: „Не трябва да вредиш на себе си, нито да предизвикваш вредата“. Предаден от ибн Маджа и ал-Хаким.

Ако болния прекъсне поста си, ще трябва да отговее дните, в които не е постил, докато е бил болен. Ако умре преди това, тогава това задължение отпада.

Фусул фи’л-Сийам уа’л-Тарауих (част 3).

Аллах знае най-добре.

Islam Q&A

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации