петък, 27 август 2010 г.

Взимане на таблетки, за да се отложи цикъла от последните десет дни на Рамадан

изображение: Boston Muslimah





Въпрос:
Ако периода на жената трябва да е през последните десет дни на Рамадан, позволено ли е да вземе контрацептиви, за да може да е чиста в тези дни и да служи на Аллах?


Отговор: Слава на Аллах!

Такъв въпрос е бил зададен на шейх Мухаммад ибн ‘Утаймин, Аллах да се смили над него и той отговорил:

Не смятам, че контрацептивите ще й помогнат да служи на Аллах, защото периода, който идва при нея е нещо, което Аллах е постановил за дъщерите на Адам.

Пророка с.а.с. влязъл при Аиша, когато били на прощалния хадж. Тя влизала в ихрам за ‘Умра, когато дошъл цикъла й, преди да влезе в Мекка. Влязъл при нея и я заварил да плаче. Попитал: „Защо плачеш?“ и тя му отговорила, че цикъла й е дошъл. Той й казал: „Това е нещо, което Аллах е предписал за дъщерите на Адам“.

Така че периода не е нещо, което е под контрол. Ако се появи в последните десет дни на Рамадан, тогава жената трябва да приеме това, което Аллах е предписал за нея, а не да използува лекарства. Знам от лекари, че тези лекарства вредят на матката и на кръвта.

Така че смятам, че трябва да се страни от тях. Ако периода й дойде и тя не може да се моли и да пости, това не е под неин контрол, а е повеля на Аллах.

Шейх Мухаммад ибн ‘Утаймин, Аллах да се смили над него.

All Rights Reserved for IslamQA© 1997-2006

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации