петък, 27 август 2010 г.

Ако човек се събуди джунуб и се страхува, че ако направи гусл, ще изпусне времето на молитвата – може ли да направи тайамум?






Отговор:

Слава на Аллах!
За този, който е джунуб, е предисано да направи гусл преди молитвата и молитвата няма да е валидна ако направи самоуду.
Той трябва да направи гусл дори и да се страхува, че се е събудил късно и времето на молитвата ще свърши, ако направи гусл. По-голяма част от учените смятат – и това е вярното становищече е длъжен да направи гусл, защото има извинение (по отношение на молитвата).
В този случай времето, което се брои, е времето, в което човек се е събудил, защото има хадис, предаден от ал-Тирмиди (177), ал-Ниса’и (615), Абу Дауд (437) и Ибн Маджа (698) от Абу Катада, който е казал: „Споменаха на Пророка с.а.с., че са се успали и са пропуснали молитвата. Той каза: Не е нехайство, ако някой се е успал, нехайството е когато е буден. Ако някой от вас забрави да се моли, или спи и пропусне молитвата, нека я направи, когато се сети“. Класифициран като сахих от ал-Албани в Сахих ал-Тирмиди. Хадиса се споменава и в ал-Сахихан.

Ибн Кудама е казал, обяснявайки гледната точка на учените: „Ако има вода, но се изисква определено усилие да се използува в смисъл, че времето може да свърши, не е позволено да се прави тайамум, независимо дали човека е пътник или е у дома си, според мнението на голяма част от учените, включително ал-Шафа’и, Абу Саур, Ибн ал-Мундир и ас-хааб ар-ра’и. Предава се от ал-Аузаа’и и ал-Саури чрез ал-Уалид ибн Муслим, че човека може да направи тайамум. Край на цитата от ал-Мугни, 1/166.

Шейх ал-Ислам Ибн Таймийа, Аллах да се смили над него, е казал: „Ако човек се събуди в края на времето за молитва и е джунуб, страхува се, че ако направи гусл, ще изпусне молитвата (във времето й), той трябва да направи гусл и да се моли, дори и да свършва времето. Същото важи и за този, който е забравил. Край на цитата от ал-Ихтийаараат ал-Фикхйа.

Шейх ИбнУтаймин, Аллах да се смили над него, е бил запитан: Ако човек се успи...и трябва да се затопли вода, а времето на молитвата свършва и човек се страхува, че ще пропусне молитватакакво трябва да направи, да затопли ли водата или да направи тайамум?

Той отговорил:
Трябва да затопли водата, дори и да се страхува, че ще свърши времето за молитва, защото ако спящия се събуди късно, времето за молитва в неговия случай е когато се събуди от сън, а не когато времето по пирнцип е започнало, защото Пророка с.а.с. е казал: Който спи и пропусне молитвата или забрави, нека я направи, когато се сети“. Така че времето за забравилия започва, когато се сети, а за успалия секогато се събуди. Ние казваме: Ако има пет или десет минути до изгрева на слънцето и направиш тайамум, ти ще си направил молитвата във времето й, а ако си направил гуслтогава времето ще е свършило. Но ти трябва да направиш гусл, дори и времето да свършва, защото времето на молитвата в твоя случай започва, когато се събудиш, а не от зазоряване, защото имаш извинителна причина. Край на цитата от Фатауа Нуурала ал-Дарб.

А Аллах знае най-добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации