четвъртък, 12 август 2010 г.

Сунната е да се побърза с разговяването


снимката е от Ифтар в Ню Джърси, commons.wikimedia.org 

Въпрос:
Искам да знам дали разговяването (ифтар) е фард (задължение) или не? Когато човек отиде в джамията за салат ал-Магриб по време на ифтар, трябва ли да разговее и след това да отслужи молитвата или обратното? Надявам се въпроса ми да е ясен. Моля Аллах да ви благослови!


Отговор: Слава на Аллах!

Сунна е да се побърза с разговяването. Това е доказано от различни ахадиси. Предава се от Сахл ибн Са’д, че Пратеника на Аллах е казал: „Хората ще добруват, докато бързат с разговяването.“ (ал-Бухари, 1821; Муслим, 1838).

Това, което човек може да направи, е да разговее с малко храна, което ще залъже глада му, после да си направи молитвата, а след това, ако желае, може да се нахрани по-добре.

Това е, което Пророка обичайно е правел. Предава се от Анас ибн Малик р.а.: „Пророка с.а.с. разговяваше преди молитва с пресни фурми, а когато нямаше пресни – със сушени фурми, а ако нямаше и сушени – с няколко глътки вода“. (ал-Саум, 632; класифицирам като сахих от ал-Албани в Сахих Аби Дауд, № 560).

 Ал-Мубаркафури е казал в коментара си към този хадис: „Той подробно показва как Пророка с.а.с. е разговявал“.

Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации