вторник, 17 август 2010 г.

Инжекциите равалят ли поста



Фатуа № 79178: Казали му, че инжекциите развалят поста, така че той разговял и отговял деня по-късно. Какво да прави?


Въпрос:
Съдбата така е решила –имам белодробна туберколоза, като лечението й обхваща всекидневни интервенции с лекарства. Това съвпадна със започването на Рамадан, но независимо от това, започнах да постя. След 15 дневно постене отидох да ми сложат инжекция в мед.център и там един болногледач ме запита дали постя и отговорих положително. Той ми каза, че трябва да спра да постя, защото инжекциите развалят поста и да отговея деня друг път. Така че, следвайки казаното, разговях и отговях деня след Рамадан. По-късно разбрах, че инжекциите не анулират поста и много съжалявах за стореното и реших, че съм направил голям грях. Но моето намерение беше чисто и възнамерявах да постя през този свещен месец, независимо от болестта си.  Сега обвинявам този болногледач, че ми е казал такова нещо.
Моля ви да ме посъветвате за правилата от исляма в този случай.


Отговор: Слава на Аллах.

Първо:

Инжекциите, които се правят на болни хора, са два типа:

1 – Които съдържат подхранващи вещества – приложени по време на пост го развалят, ако човек ги вземе преднамерено.

2 – Несъдържащи подхранващи вещества - те нямат ефект върху поста, независимо дали са направени интравенозно или мускулно, според най-вярното мнение, защото не са храна или вода.

Виж въпрос № 49706 и 65632, в които сме цитирали някои фатауи по този въпрос.

Може би този болногледач следва становището на тези, които казват, че инжекциите развалят поста, защото засягат стомаха.

Какъвто и да е случая факта, че сте провалил поста си въз основа на такава информация, а после отговяли този ден означава, че сте направил това, което се е изисквало от вас и няма какво друго да правите.

Шейх Ибн ‘Утаймин, Аллах да се смили над него, е попитан от жена, която боядисала косата си, а нейната сестра й казала, че това разваля поста, така че тя разговяла и после отговяла деня. Той отговорил: „Отговора на въпроса включва две неща – първото е това, че тази жена е издала фатуа без знание, защото жена, която пости може да боядисва косата си и това не анулира поста й.
Второто нещо засяга жената, получила тази информация, която не е базирана на знание и развалила поста си въз основа на казаното й. Тя няма какво повече да направи, защото е направила това, което се изисква от нея. Край на цитата от Мажму’ Фатауа ал-Шейх Ибн ‘Утаймин (19/226).

Второ:

Във вашия въпрос пишете: „Съдабата така е решила...“. Това е важна грешка, защото съдбата няма воля. Верния начин на изразяване, е: „Аллах така е пожелал“ или „Аллах е решил“.

Шейх Ибн ‘Утаймин, Аллах да се смили над него, е бил запитан: „Обстоятелствата наложиха да се случи еди какво си...“ или „съдбата реши да се случи еди-що си...“.

Той отговорил: „Изричането на „съдбата реши“ или „обстоятелствата решиха“ е грешно, защото обстоятелствата се отнасят до определено време, а времето няма воля. Само Аллах решава. Ако човек каже: „По волята на Аллах се случи еди какво си...“, това е правилно, защото волята няма да е приписвана на съдбата. Край на цитата от Мажму’ Фатауа ал-Шейх Ибн ‘Утаймин (3/113).

Молим Аллах да ви изцери и да ви дари с добро здраве, да увеличи у вас знанието и разбирането му.

А Аллах знае най-добре.

Islam Q&A

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации