събота, 21 август 2010 г.

Тарауих у дома



Islam Q&A
Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджуд (www.islam-qa.com)



Въпрос: Може ли човек да отслужва тарауих в къщи? Ако – да, моля да ми кажете от колко рака’ат и има ли специална дуа, която трябва да произнесе? Може ли да се ползува крем за лице или тяло, когато се пости?

Отговор: Наградата е от Аллах.

Молитвата тарауих е предписана за хора в джама’ат (колективно) в джамията през нощта на Рамадан, защото Пророка с.а.с е казал: „Който застане с имама, до края, това ще му бъде записано все едно е прекарал цялата нощ в молитва“. (Предаден от ал-Тирмиди, 806; класифициран като сахих от Албани в Сахих Сунан ал-Тирмиди).

Въпреки това ако човек направи тарауих в къщи, няма грях в това и неговата молитва ще е валидна. По време, различно от Рамадан, е предписано за човека да прави кийам ал-лайл у дома.

Що се отнася до жените, за тях е по-добро да правят молитвата си у дома, но ако те пожелаят да се молят в джамията, не трябва да бъдат възпрепятствани в това, защото Пророка с.а.с. е казал: „Не пречете на жените да идват в джамията, но техните домове са по-добри за тях“. (Предаден от Абу Дауд, 567; класифициран като сахих от Албани).

Той с.а.с. е казал също: „Не пречете на рaбините да идват в джамията на Аллах“. (Съгласуван хадис; ал-Бухари, 900; Муслим, 442)

А Аллах знае най-добре!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации