вторник, 18 януари 2011 г.

Азан/ Езан


Азан (ар: أَذَان Азан/Езан [ʔæˈðæːn]) е Ислямски призив за молитва, произнасян от Мюезина в предписано време на деня. Корена на думата, е  ‘азн, което означава "да разреша"; друга деривация на думата uun, която означава "ухо".
Азан се произнася пет пъти на ден от мюезина в джамията, предимно от минаре, призовавайки мюсюлманите за петте задължителните молитви  (салат). Втория призив се нарича икама (изправяне), тогава мюсюлманите трябва да застанат в редица, един до друг, за молитвата. В сегашно време Азана се изпълнява  разпространява чрез високоговорители, инсталирани в минаретата.
Азана сумира Шахадата – свидетелството на вярата: Няма друг бог освен Аллах и Мухаммад е Пратеник на Аллах. Тази декларация на вярата се нарича Калима и е първия стълб на Исляма.
Sunniброй
арабски
транслитерация
превод
4x1
الله أكبر
Allahu Akbar (нарича се такбир)
Аллах е най-велик
2x
أشهد أن لا اله إلا الله
Ash-had an la ilaha illa llah
Свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах
2x
أشهد أن محمدا رسول الله
Ash-hadu anna Muħammadan rasulullah
Свидетелствам, че Мухаммад е Пратеник на Аллах
2x
حي على الصلاة
Hayya 'ala-salahh
Елате за молитва
2x
حي على الفلاح
Hayya 'ala 'l-falah
Елате за спасение (усърдно служене)
2x2
الصلاة خير من النوم
As-salatu khayru min an-nawm
Молитвата е по-добра от съня2
2x
الله أكبر
Allāhu akbar
Аллах е най-велик
1x
لا إله إلا الله
La ilaha illallah
Няма друг бог освен Аллах
§  ^1 Последователите на Малики Мад-хаб казват това два пъти, вместо 4 пъти.
§  ^2 Частта „Молитвата е по-добра от съня", се казва само за Азан за Салат ал-Фаджр (сутрешната молитва).
Споменване на Аллах при Азан

Повтаря се същото, каквото казва и призоваващият за намаз мюезин, без израза: “Елате за молитва, елате към спасението!” (хайя алас-салях, хайя алал-фалях) Вместо този израз се казва: “Няма сила и няма мощ освен чрез Аллах!” (Ал-Бухари и Муслим)


Ля хаула уа ля кууата илля биллях. След като мюезина приключи, се “Отдава благослов /салауат/ на пратеника на Аллах.” (Муслим)

Аллахумма салли аля Мухаммед.Казва се още: “О, Аллах, Господарю на този съвършен призив и на отслужващия се намаз, дай на Мухаммед средството и добродетелта, и го изпрати на похвалното място, което Си му обещал. Ти никога не нарушаваш обещанието.” (Ал-Бухари)


Аллахумма рабба хазихи-д-дауа-титтамма уа-с-салятилкаима, 'ати Мухаммаданил уасилатаe уа-л-фадила уа-басху макаман махмудан аллди уа адтах, иннака ля тухлифул-миад. 

Между Азан и икама човек отправя дуа за себе си. Дуата в този промеждутък от време винаги се приема.” (Ат-Тирмизи, Абу Дауд и Ахмад)Абу Хурейра –( р.а.) разказва, че Мухаммед (с.а.с.) е казал: 
„Муеззините са доверени хора, а имамите са гарант за хората.
О, Аллах! Опрости муеззините и напътствай имамите.” 

(Ахмaд)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации