сряда, 27 юли 2011 г.

Стоян Динков: Османската империя спаси българския народ

Евроазиатски съюз ще замени Европейския, смята писателят

Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга „Османо-римска империя, българи и тюрки” от изд. „Сиела” той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за „турското робство”. Според автора Османската империя е продължител на Римската и благодарение на нея българският народ оцелява в един изключително труден период. Динков описва управлението на османските султани като по-толерантно от това на редица европейски владетели и твърди, че българи и турци имат обща история и произлизат от един древен народ, който още от времето на Атила управлява степите на Евразия. Динков подчертава колко е важно България да поддържа добри отношения с тюркската общност днес и смята, че бъдещето на света е обединението, както и че след Европейския съюз ще дойде време и за азиатски и евроазиатски съюз.

- Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така?
- Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко.
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра – по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас – на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно.
По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.
- Откъде идва негативната представа за османския период като „робство”?
- Това се случва заради интересите на Русия. По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях – Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят „робите”. Аз му имам доверие.
- Плод ли е българското Възраждане на тази пропаганда?
- Да, то е плод точно на руската пропаганда и на идеите на Мацини. В това няма нищо лошо, но все пак тези идеи са имали специфична функция в Италия – при карбонарите. При нас се пренася същият модел на действие. Революционните идеи на Мацини се сливат с руския панславизъм и се получава един малък хаос.
- Как си обяснявате негативното отношение, което много националисти имат към Турция?
- Вие знаете, че това не е само тук при нас. В световната история определени велики сили с конкретни интереси винаги са разделяли народите от най-близките им приятели. Докато ние сме разделени от нашия най-близък приятел Турция, те могат да си правят с нас каквото си пожелаят.
- Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте – тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория?
- Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула – че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.
- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?
- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време – първо, че сме славяни, сега – че сме иранци. Това влияе лошо на обществото – ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки – тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма – да не си знаем историята.
- Същият проблем имаха и наследниците на прабългарите в Русия – потомците на волжките българи? Какво е положението при тях?
- Там в момента се случват едни хубави неща. Тяхната партия – Български национален конгрес, е най-силната в момента. При едни свободни избори те биха могли да вземат властта.
- Смятате ли, че връзките на България с тюркските страни ще помогнат за създаването на един бъдещ евроазиатски съюз? 
- Първо трябва да има азиатски съюз, а после европейският и азиатският да се обединят. Това е бъдещето на света. И ако нашата историография стане реална и истинска, а не лъжлива, България ще заеме едно много сериозно място. Тя не само че е член на ЕС, но ние говорим на славянски, макар и наложен насила. Освен това сме християни – повечето от нас. Остава само да си напишем истинската история.
- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?
- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост – тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите – славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България.
- А как оцеляват българите?
- Ами реално ни няма. Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия – като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански.

6 коментара:

 1. И аз не разбрах, каква е тезата на автора, текста е боза наистина. Но разбрах намерението му.

  Е сега накратко, до какво води турското робство:
  - загуба на държавата ни и държавността, загубата на каквато и да е аристокрация - разбирай управленска класа и традиция, това за 500 години - това си е чиста политическа катастрофа;
  - българите в източната част, а по-късно и в западната губят и единствената институция, които християните имат в империята църквата, тя е подчинена на гръцката патриаршия, което в последствие ерозира устоите и на българския народ и на българската култура и език, води до гъркомания, сърбомания и дебългаризация на стотици хиляди българи. При липсата на държава, в онзи период остава църквата като основна културна институция - ние губим и нея, следствие османското завладяване - това е - културна катастрофа;
  - българския народ в първите векове изживява и демографски колапс, оттегля се от равнините и градовете, до началото на 19 век, почти няма българи в градовете на страната, заселват се колонисти - турци и цигани, ислямизират се големи групи българско население - това е - демографска катастрофа;
  - в огромната част от това време българите нямат право и на собственост на земята си, тя е собственост на турски феодали и турци, и представи си при освобождението българите си я откупуват от турците, т.е. българите губят право върху основният източник на доходи по онова време земята, да не говорим, че са изтласкани от половината територии на които са живели, турското робство позволява на небългари да владеят почти цялата едра търговия в българските земи, като сложиш и тоталната липса на образование в империята за българите даже през 19 и началото на 20 век., това което го е имало е въпреки държавата и гръцката патриаршия, самата османска империя е най-изостаналата част от Европа и подържа феодализъм дори през 19 и 20 век, плащат българите по-големи данъци сравнение с мюсюлманите - това е - икономическа катастрофа;
  - българите като християни са втора ръка хора и са дискриминирани, нямат право дори на елементарни административни постове, да не говорим че в съдебни и други административни спорове мюсюлманите са винаги с предимство, по отношение на църквите - доста български църкви са превърнати в джамии и в София и Търново, ограничението за размера, и бюрюкрацията при строеж на нова църква - каквито неща за джамите няма, да не говорим затова, че българите трябва да плащат кръвен данък, деца се отнемат насилствено от родителите им, използват се първо да слугуват и да обслужват други анадолски нрави на турците, сменя им се вярата разбира се, и след това преминават военно обучение, и след всичките психологически последствия от това те се използват обикновенно да мачкат християните, дори самите турци се страхуват от еничарите;

  ОтговорИзтриване
 2. - и накрая за последно, масовите кланите през 19 и 20 век, при въстанията и освобождението, завършили с геноцида на тракийските българи през 1913 г. и тоталното изтребване на всички българи останали в империята, оцеляват само тези, които успяват да се доберат до България. Което си е чисто етническо прочистване, което после се повтаря с арменците, и после с гърците, не само 22 а и през 50те години на 20 век. Тотално избиване и изгонване на всички християни от Турция. Точно това се нарича геноцид.
  Не че и България няма своите тъмни петна и ние сме посягали на мюсюлманите с възр. процес и други подобни, но такова изродско изтребване до последния човек, никоя християнска страна на балканите не си е поозволила дори и Гърция и Сърбия в най-мрачните си моменти.

  Предвид горното, няма как да имат българите друго отношение спрямо Османската империя освен крайно негативно.
  Днешна Турция като се има предвид политиката на Турция и всички турски ораганизации у нас за дебългаризация на помаците и тяхната турцизация, за дебългаризация на гагузите в Молдова и тяхната турцизация (няколко турски дипломнати бяха изгонени от нас за откровена антибългарска пропаганда сред помаците). Всички знаем за дейността на ДПС и другите турски организации сред помаците. Днешна Турция води открита антибългарска политика и политика за дебългаризация на големи групи българско население.
  Отделно Турция е крайно нацистки настроена към всички малцинства на нейна територия, просто не признава че съществуват, забраняват се имена, майчини езици, празници не турски, крайно негативно отношение към и малкото останали християни там, вкл. и турци християни. Да не говорим за властващия ислямизъм, масовото забраждане на жените, както и подържането на средновековни нрави в провинцията спрямо жената, доста случаи на убийства на жени, масови случаи на побои заради "нарушена чест на мъжа или семейството".
  Предвид това няма как Турция да ни е приятелска държава, и няма как Турция да е държава, с която да искаме на живеем в една по-голяма обша държава ЕС. Турция отдавна избра пътя, в които се разграничи от европейските нрави и в политика и в начин на живот, колкото и да се пропагандира европеизацията постигната частично в големите градове. Турция и Осм. империя действат от позицията, че християните са чужди, да не кажа врагове. Е с такава държава не сме едно.

  Колкото до турските сериали да голямо откритие, че турците са хора, да ядът се*рат и даже спят като нас, и всичко друго като нас. Все пак са хора. Само че хора, които се разграничават от нас, и хора за които ние сме чужди. Коркма, както мина модата на латино сериалите и на турските ще мине, а и накрая все пак като в холивудските филми, нещата в реалността не са точно както по филмите ;) .

  Дори целенасочената и агресивна държавна политика на Турция да представи Османската империя, като нещо хубаво за балканските християни, само показва колко далеч е Турция от европейските цености. Защото по европейски не се опитваш да пренапишеш историята и да покажеш кланетата и геноцидите като хубаво или да ги отречеш. Напротив заклеймяваш ги като грешка, като нещо лошо, даже се извиняваш. Както у нас заклеймяваме възродителния процес, и се стреми да се обясни колко страдания, тази комунистическа глупост донесе на мюсюлманите у нас.

  ОтговорИзтриване
 3. Ако това горното беше "накратко", както беше обявил анонимен, не искам да помисля какво щеше да е подробното му изказване...

  Това беше шега. Или опит за такава.
  А сега - сериозно!

  Първо - отсега натам много ще се замислям, преди да позволя коментари от анонимни автори - покойно могат да си напишат името и без да имат Гугъл акаунт!

  И второ - горния анонимен го позволих, защото си казах, че така, както пише, може би е съвременник на Османската Империя и бидейки такъв, може би от старост е забравил името си...

  ОтговорИзтриване
 4. Браво на автора! Поздравявам го за смелостта да каже истината. Нека не обръща внимание на обидите на долната невежа паплач.

  ОтговорИзтриване
 5. За тоя безродник смъртната присъда трябва да е чрез одиране на живо!!!!

  ОтговорИзтриване
 6. А какво означава "безродник"? Както и това, че Стоян Динков е застанал с името си и научен труд зад становището си, докато ти, анонимен, го осъждаш така, анонимно и дори неграмотно...Та, какво значи безродник?!

  ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации