четвъртък, 9 декември 2010 г.

Ал Бируни – един истински учен



Паметник на ал-Бируни, югозападен вход, парк Лале в Техеран (Иран) - снимката е от Trekearth




Мухаммад Ибн Ахмад Абул Рейхан Ал Бируни (973-1050) от Харан.


Броя на творбите му надвишава 146 в повече от 20 различни дисциплини, включващи астрономия, математика, математическа география, хронология, механика, фармакология, минералогия, история, литература, религия и философия. Но по-голямата част от трудовете му засягат проблеми на математиката и свързаните с нея дисциплини (96 заглавия). Само 22 творби оцеляват от опустошителното действие на времето, и само 13 от тях са публикувани.

Трудът му Хронология (Ат-атар) комбинира литературни и исторически източници на средновековни секти и народи с астронимическо познание за техните календари, парзници и астрономически параметри в ритуалите им. Неговият Тахдид (отбелязване координатите на градовете) бива написан с цел определяне на посоката Кибла. Бируни също е определял местния меридиан и координатите на всяко едно дадено място.

Трудът му Ал Канун ал Мас’уди представлява подробна астрономическа енциклопедия от почти 1500 страници. В нея Ал Бируни определя местенето на слънчевия апогей, коригира откритията на Птолемей и е първия който твърди че движението не е идентично на прецесията (движение напред), но двете са много близки. В тази книга той прилага математически методи неизвестни на предшествениците му, които включват анализ на мигновено движение и ускорение и ги описва с термини които биха били най-добре разбрани ако предположин че е имал предвид математически функции.

Шестотин години преди Галилео обсъжда теорията за въртенето на Земята около собствената и ос. Като използва астролаб в близост до планина, море или равнина, той изчислява обиколката на земята, решавайки сложно геодезично уравнение.

Илюстрация от книга на ал-Бируни на персийким език. Показани са различните фази на Луната.


С помощта на математиката прави възможно опрделянето на посоката кибла от която и да е точка на света. Макс Меерхоф1 отбелязва че повечето от математическите и други трудове на Ал Бируни все още не са публикувани.


1Макс Меерхоф: Наука и медицина в изданието на Сър Томас Арнолд и А. Гийом; Наследството на исляма, първо издание; Оксфорд Юнивърсити прес; 1931

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации