неделя, 19 декември 2010 г.

Благословената вода земзем

Bлагословената вода земзем

Днес изворът Земзем продължава да привлича вниманието на модерната наука, тъй като източникът му остава неизвестен въпреки напредналата технология. Бившият председател на Института за изследване и развитие на Земзем в Мека – турският проф. Зекаи Шен, казва: “Добиването на вода с подобно качество и неизчерпаемост от извор с диаметър 1,5 м в най-сухата долина на Арабския полуостров, без съмнение, е чудо. Колкото повече проучвам Земзем, толкова повече се усилва вярата ми.”

Изворът Земзем е Божий дар за Хаджер (Агар) и Исмаил (Измаил). След като Ибрахим (Авраам) ги изоставил в пустинята, следвайки Божия повеля, Хаджер пробягала седем пъти разстоянието между двата малки хълма Сафа и Мерве, за да намери вода и да спаси невръстния си син от жажда. Нейното действие се възпроизвежда в ритуала сай, част от ежегодното поклонение хадж.
Днес изворът Земзем продължава да привлича вниманието на модерната наука, тъй като източникът му е все още неизвестен. Впечатляващи са думите на бившия председател на Института за изследване и развитие на Земзем в Мека турския проф. Зекаи Шен, който казва: “Добиването на вода с подобно качество и неизчерпаемост от извор с диаметър 1,5 метра в най-сухата долина на Арабския полуостров, без съмнение, е чудо. Колкото повече проучвам Земзем, толкова повече се усилва вярата ми.”


В наши дни изворът Земзем, намиращ се на 14,5 м разстояние от Кааба, между Хаджеру’л-Есвед и Макам-и Ибрахим, е покрит, за да се избегне голямото струпване на хора. Водата се пренася през тръби към района Кудат, откъдето се пренасочва с помпи към водните станции. Саудитското правителство разрешава ползването на водата му единствено за нуждите на поклониците. С тази цел е създадена фирмата Zamazemah United Office, която ежедневно снабдява с 594 хиляди литра безплатна бутилирана вода домовете и хотелите, в които са отседнали хаджиите по време на хадж и умра (поклонение в Мека, което се прави извън предписания за задължително поклонение хадж). Във фирмата работят 1100 души. Продажбата на водата от Земзем е забранена. Дори и на работниците в бутилиращата станция е забранено да пият от нея. Водата за техните нужди се купува отвън. В хотелите Земзем се продава срещу 20 реала (около 10 лв.), обяснението за което е следното: “Водата е безплатна, плаща се единствено за бутилирането и доставката”. Също така не се разрешава на хаджиите да изнасят вода през митницата над определено количество.
“През 1981 г. беше назначен екип, който да проучи извора и тяхната работа беше документирана. На видеозаписите се вижда, че водата извира през две пролуки в стените –  отляво и отдясно на извора. Каквото и количество да извлечем, не се изчерпва”, споделя председателят на управителния съвет на Zamazemah United Office Сюлейман Ибн-и Салих Ебу Галийе. По негови думи, водорасли в тази вода не виреят. „Някои хора хвърляха монети по времето, когато беше открит за посещение от хаджиите. Всяка година на 15-ия ден от месец Шабан водата преливаше и изхвърляше предметите и монетите навън. По друг повод не се препълваше. Сега вече и това не се случва. Изворът се самопречиства. Ние не се намесваме по никакъв начин”, обяснява Ебу Галийе. Той допълва, че не е съгласен с твърдението, че водата от извора води до мързел на бъбреците, понеже се отделя от тялото чрез изпотяване. Добавя и думите на Пророка, мир и благослов за него: “Земзем е най-добрата вода на земята. В нея има лек за всяка болест.” Ебу Галийе не смята, че голямото потребление ще пресуши извора и добавя: “Земзем е река от райските реки и ще бъде последната пресъхнала река на Земята.”
Неизвестни факти за Земзем

Лабораторни изследвания, проведени в Европа, показват, че Земзем съдържа по-малко сяра, по-питателен е и много по-богат на минерали в сравнение с другите води. Източникът на извора остава неизвестен, въпреки напредналата технология. Намира се на разстояние 80 км от морето и няма други извори в района. Този факт и неговата неизчерпаемост вече стотици години наред се свързват с чудотворната страна на Земзем. Който с каквото намерение пие от него, постига желаното. Гладният утолява глада си, а жадният – жаждата си. Земзем се добива от дълбочина 1,5 метра, като по време на хадж ежедневно се потребяват 594 хиляди литра. Според Световната здравна организация Земзем е най-годната за пиене и най-здравословната вода. Проучвания, проведени в САЩ, показват, че това е единствената вода, която не съдържа микроорганизми и бактерии, и е ефективна срещу болестите, причинявани от тях. Друга особеност е високото съдържание на калций и магнезий, което обяснява защо, когато изморен човек наплиска с него лицето си, се чувства ободрен. Германски химици отбелязват факта, че когато Земзем се смеси с обикновена вода, той надделява и превръща другата вода в Земзем.


Турхан Бозкурт
източник: в-к Заман

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации