четвъртък, 30 декември 2010 г.

В Москва мюсюлманите се молят по тротоарите



Коленичили на тротоара под дъжда, те притискат с обувките си молитвените килимчета, за да не ги отнесе вятърът. Хиляди мюсюлмани в Москва са принудени да се молят по улиците всеки петък заради драстична липса на джамии, разказва Франс прес, цитирана от БТА и АСН.

"Ако успея да дойда по-рано, намирам място вътре. Ако не - оставам навън", разказва 30-годишният Абдил Ашим Ибрахимов, който посещава джамията Съборная, най-голямата в руската  столица.

Зелената сграда с позлатени полумесеци, скрита между жилищни блокове и огромен стадион в самия център на Москва, побира близо 800 души, но хиляди вярващи се събират всяка седмица за петъчната молитва, задължителна за всеки мюсюлманин.
Когато джамията се изпълни, те се настаняват в съседните административни помещения, заемат целия площад в двора около джамията и при липса на по-добро място се струпват по околните  тротоари.

"Петъчната молитва е много важна. Затова идваме тук в дъжд и сняг", каза 60-годишният белокос Ачур Ачуров. В Москва, където по различни оценки живеят между 1 и 2 милиона мюсюлмани, само четири джамии са на разположение на вярващите, оплаква се имамът Илдар Хазрат Алиаутдинов, представител на джамията Съборная. "Те не могат да поберат желаещите да се молят. Катастрофално не достига място", подчерта той.
Московските власти, които твърдят че искат да откликнат на исканията на мюсюлманската общност, трудно придвижват проектите. Общината предвиждаше да предостави терен в зелено пространство в югоизточната част на Москва за изграждане на ново средище на мюсюлманския култ, което да побира до 5000 души. Но тази идея предизвика остри протести на хората, живеещи наоколо, които издействаха спиране на проекта.

източник: actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации