сряда, 8 декември 2010 г.

Правила за поздравяването по случай новата година по Хижра



Отговор:

Слава на Аллах!

Шейх Мухаммад ибн Салих ал-‘Утаймин, Аллах да се смили над него е бил запитан: „Какви са правилата за поздравяване на хората по случай новата година по Хиджра и трябва ли човек да отговаря на поздрава, ако друг го поздрави по този случай?“  

Той отговорил:

Ако някой ви честити, тогава отвърнете на поздрава му, но самите вие не започвайте с подобни поздравления. Това е най-вярното мнение по този въпрос. Така че ако човек ви каже например: „Честита Нова година“, кажете: „Нека Аллах я стори добра и благодатна година за теб“. Но вие не започвайте пръв с подобен поздрав, защото не знам предание от салаф да са се поздравявали един другиго по повод на новата година, а самите салаф не са свързвали първи Мухаррам със започване на нова година, защото това е станало по време на халифата на Умар ибн ал-Хатаб р.а.

Шейх ‘Абд’л-Кариим ал-Худайр е казал по отношение на поздравяването по случай на нова година по Хиджра:

Дуата за друг мюсюлманин с думи, които не носят религиозно значение като вид ритуал по специален случай като Еид, са приемливи, особено ако това е приятелска проява и показва любезност към другар мюсюлманин. 
Имам Ахмад, Аллах да се смили над него, е казал: „Не започвам пръв с поздрава, но ако друг ми честити отвръщам на приветствието, защото отговора на поздрав е задължителен. Но да честитиш пръв не е Сунна и не е забранено“.

Islam Q&A
въпрос № 21290

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации