понеделник, 6 декември 2010 г.

Алхамбра

АЛХАМБРА - виртуално пътешествие. Вижте ТУК...Алхамбра (или Аламбра) (на испански: Alhambra от арабски:الحمراء — «червената») е крепост и архитектурен комплекс в Гранада, южна Испания, датираща от мавърския период. До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели, а в момента е паметник на ислямската ахитектура. Заедно с „Хенералифе“ е включен в списъка на световното културно наследствона ЮНЕСКО.
Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада. Той заема площ от около 142 000 м², има размери 740 на 205 м и е обграден от крепостна стена, защитена с 13 кули. Северната страна на хълма е естествено защитена от дефилето на река Даро, което отделя двореца от старата част на града - Албаисин. Алхамбра е свързан с Хенералифе посредством закрита алея, която преминава през пролома, разделящ двата дворцови комплекса.
През 2007 г. Алхамбра участва в кампанията "Новите седем чудеса на света".


Материал за Алхамбра, тук...
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации