четвъртък, 2 декември 2010 г.

Важно доуточнение за желатина!


Желатинът е е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Разтворим е във вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе.

Продукт с търговското име "Желатин" се използува в сладкарството, винарството, козметиката, фармацевтиката и други.

Както посочих по-горе, желатин в промишлени условия се добиваше при варене в присъствието на слаба киселина на кости и кожа от животни и риба, е.т. присъстваха задъжлително и свински такива. Което ни засяга лично нас, като мюсюлмани, поради забраната за консумация на свинско.

На опаковките на храните, се посочва само "желатин", на листовката на лекарствата се посочва само "желатинова капсула"...И какво да правим ние? Ами трябва да си търсим инофрмация какъв точно е този желатин.

Във всички турски и арабски производства на сладки и пакетирани храни, не се използува желатин от свински кости и кожа и това е сигурно - използува са желиращия агар-агар и арабска гума. В китай и храните от там също се използува агар-агар, който се и продава в китайските магазини.

В нашите аптеки и магазини какво е положението?

Има много лекарства в много удобната и подпомагаша лечението желатинова капсула. Обадих се по телефона на произиводителя и дистрибутора, те направиха проверка за вида желатин и ми отговориха - "Желатина, който се използува, е от телешка/говежда кожа". Предполагам, че става общо дума за кожа ит преживни животни, защото така е въведена в наредбата на МЗ.
УТОЧНЯВАМ - става дума за прозрачните желатинови капсули на завода за лекарства в Дупница, дистрибутор Актавис.
За твърдите желатинов капсули, които съдържат най-често антибиотици - те се произвеждат от свински или телешки кожи, но ако специално не е указано на опаковката, не е сигурно, че са само телешки!!!
Става дума за тези:Писах писмо на друга дистрибуторска фирма, която се занимава с разпространяването на продукти от водорасли, в капсула от чист желатин - отговора беше следния: "Желатина в нашите капсули е чист, в смисъл на това, че не се използува друго за изработката на капсулата, добит е от телешка кожа".


Д-р Йоткер - желатина, който се използува от тях, е в почти само от свински кожи.
Не всички продукти на фирмата са с желатин, така че, който желае да ги ползва, да чете описанието.
 
Това е, което мога да кажа. Очаквам отговорите на други фирми, с които контактувах по въпроса и ще пиша отново иншаАллах.

НЕ мога 100% да кажа за желатина, който се продава в магазините за сладкарски цели - до колкото знам, е синтетичен, но не мога да съм сигурна 100% - ще пиша отново по въпроса при наличието на нова и сигурна информация.

Засега нека се възползуваме и от това улеснение - има много витамини и добавки, лекарства в желатинов капсули, които явно можем да употребяваме. Желатина е изключително необходим за поддържане на ставната капсула например.

Много искам да разбера за продукта, който се продава в магазините, защото ако не е свински, бих могла да се възползувам от възможността за направа на много сладкиши :))

2 коментара:

  1. Живея в Белгия. Аз като мюсюлманин имам навика да проверявам съдържанието на всеки продукт, който купувам. Относно желатина, тук в Белгия той се споменава изрично като свински, но съм срещал и други продукти, предимно вносни, където желатина се обозначава само като желатин. Аз съм на мнение, че трябва желатина във всяка една разновидност да се избягава, тъй като никой не може да гарантира произхода и начина на заколване на животното (теле, овца и пр.). Картинката става още по-мътна, ако се замислим и върху това, че продукта като суровина се внася от къде ли не.
    Искрени благодарности на Милена за хубавия блог.

    ОтговорИзтриване
  2. Пропуснали сте, че има много продукти с конски желатин, кокто няма проблем да бъде използван. Поради притесненията, че причинява повече алергии (неоснователно) винаги се изписва, ако е конски. За желиране можете да използвате, освен телешки /конски желатин и агар, плодов пектин - обикновено ябълков. Има и турски плодов желатин, но не помня фирмата - от Карфур съм го купувала и пише, че е телешки.

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации