Оцветители
Е код
|
Безвреден
|
Наименование
|
Описание
|
---|---|---|---|
E100
|
Curcumin
|
жълто оранжев: извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано: използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
| |
E101
|
Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate
|
Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека: употребява се в маргарина и сирената.
| |
E102
|
Tartrazine
|
FDC Yellow No.5: предполага се че предизвиква асматични пристъпи (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000): tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина: използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни
| |
E104
|
Quinoline Yellow
|
FDC Жълто No.10: използува се в червилата и продукти за коса, одеколони: може да причини дерматит: забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
| |
E107
|
Yellow 7G
|
жълт оцветител: HACSG* препоръчва да се избягва: страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него: типична употреба - безалкохолни напитки: забранен в Австралия, САЩ
| |
E110
|
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
|
FDC Жълто No.6: използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба: синтетичен: също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup: странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна: забранен в Норве
| |
E120
|
Cochineal, Carminic acid, Carmines
|
червен цвят: произвежда се от насекоми: рядко използуван: HASCG* препоръчва да се избягва
| |
E122
|
Azorubine, Carmoisine
|
червен цвят: дериват от въглищния катран: може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин: използува се в сладкарството, марципан, желета: забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
| |
E123
|
Amaranth
|
FDC Червено No.2: извлича се от растението herbaceous: използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета: може да провокира астма, екзема и хиперактивност: вреден при бременност: забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
| |
E124
|
Ponceau 4R, Cochineal Red A
|
FDC Червено No.4: канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин: забранен в САЩ и Норвегия
| |
E127
|
Erythrosine
|
FDC Червено No.3: червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши: може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза: забранен в Норвегия
| |
E128
|
Red 2G
|
Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.
| |
E129
|
Allura red AC
|
FDC Червено No.40: оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика: синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
| |
E131
|
Patent blue V
|
Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
| |
E132
|
Indigotine, Indigo carmine
|
FDC Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули: също в производството на сладолед, сладкарството: синтетичен- извлечен от въглищния катран: може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
| |
E133
|
Brilliant blue FCF
|
FDC Blue Dye No.1: използува се в млечни продукти, сладки и напитки: синтетичен - течен или амониева сол: забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
| |
E140
|
Chlorophylis, Chlorophyllins
|
зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
| |
E141
|
Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins
|
маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
| |
E142
|
Green S
|
зелен: синтетичен дериват от въглищния катран: използва се при консервирания грах: забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
| |
E150(a)
|
Plain caramel
|
тъмно кафяв: HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
| |
E150(b)
|
Caustic sulphite caramel
|
виж E150(a)
| |
E150(c)
|
Ammonia caramel
|
виж E150(a)
| |
E150(d)
|
Sulphite ammonia caramel
|
виж E150(a)
| |
E151
|
Brilliant Black BN, Black PN
|
черно: дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове: забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
| |
E153
|
Vegetable carbon
|
черен цвят, въглищен пигмент: използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
| |
E154
|
Brown FK
|
кафяв, забранен в САЩ
| |
E155
|
Brown HT (Chocolate)
|
кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
| |
E160(a)
|
Carotene, alpha-, beta-, gamma-
|
жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
| |
E160(b)
|
Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin
|
червен: извлича се от дървото Bixa orellana:използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр: лак за нокти: може да причини ортикария (nettle rash)
| |
E160(c)
|
Paprika extract, capsanthin, capsorubin
|
червен, не се знаят странични ефекти.
| |
E160(d)
|
Lycopene
|
червен, не се знаят странични ефекти.
| |
E160(e)
|
Beta-apo-8'-carotenal (C 30)
|
оранжев, не се знаят странични ефекти.
| |
E160(f)
|
Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)
|
оранжев, не се знаят странични ефекти.
| |
E161(b)
|
Xanthophylls - Lutein
|
жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
| |
E161(g)
|
Xanthophylls - Canthaxanthin
|
жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол): има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
| |
E162
|
Beetroot Red, Betanin
|
пурпурен, не се знаят странични ефекти.
| |
E163
|
Anthocyanins
|
виолетов, не се знаят странични ефекти.
| |
E170
|
Calcium carbonate
|
минерална сол, бяла: използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
| |
E171
|
Titanium dioxide
|
бяла минерална сол.
| |
E172
|
Iron oxides and hydroxides
|
черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети: токсичен в големи дози.
| |
E173
|
Aluminium
|
без странични ефекти
| |
E174
|
Silver
|
без странични ефекти
| |
E175
|
Gold
|
без странични ефекти
| |
E180
|
Latolrubine BK
|
да се избягва.
| |
E181
|
Tannic acid, tannins
|
пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.
|
Консерванти
Е код
|
Безвреден
|
Наименование
|
Описание
|
---|---|---|---|
E200
|
Sorbic acid
|
дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
| |
E201
|
Sodium sorbate
|
не са известни вредни ефекти
| |
E202
|
Potassium sorbate
|
не са известни вредни ефекти
| |
E203
|
Calcium sorbate
|
не са известни вредни ефекти
| |
E210
|
Benzoic acid
|
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
| |
E211
|
Sodium benzoate
|
използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса: портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml: също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства: може да предизвика обриви и да усили астма.
| |
E212
|
Potassium benzoate
|
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
| |
E213
|
Calcium benzoate
|
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност
| |
E214
|
Ethyl p-hydroxybenzoate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E215
|
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E216
|
Propyl p-hydroxybenzoate
|
възможен алерген
| |
E217
|
Sodium propyl p-hydroxybenzoate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E218
|
Methyl p-hydroxybenzoate
|
възможни алергични реакции, главно върху кожата.
| |
E219
|
Sodium methyl p-hydroxybenzoate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E220
|
Sulphur dioxide
|
серен двуокис: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
| |
E221
|
Sodium sulphite
|
почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени
| |
E222
|
Sodium hydrogen sulphite
|
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
| |
E223
|
Sodium metabisulphite
|
третиращ агент, може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
| |
E224
|
Potassium metabisulphite
|
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
| |
E225
|
Potassium sulphite
|
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
| |
E226
|
Calcium sulphite
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E227
|
Calcium hydrogen sulphite
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E228
|
Potassium hydrogen sulphite
|
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
| |
E230
|
Biphenyl, Diphenyl
|
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
| |
E231
|
Orthophenyl phenol
|
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
| |
E232
|
Sodium orthophenyl phenol
|
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
| |
E233
|
Thiabendazole
|
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
| |
E234
|
Nisin
|
антибиотик, добит от бактерия: прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
| |
E235
|
Natamycin
|
плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии: може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене: типично приложение - месо сирене
| |
E236
|
Formic acid
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E237
|
Sodium formate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E238
|
Calcium formate
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E239
|
Hexamethylene tetramine
|
да се избягва, забранен в някои страни.
| |
E249
|
Potassium nitrite
|
фиксира цвета и консервант при месото: може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
| |
E250
|
Sodium nitrite
|
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
| |
E251
|
Sodium nitrate
|
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
| |
E252
|
Potassium nitrate
|
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
| |
E260
|
Acetic acid
|
основен компонент на оцета
| |
E261
|
Potassium acetate
|
в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции
| |
E262
|
Sodium acetate, Sodium diacetate
|
основен компонент на оцета
| |
E263
|
Calcium acetate
|
основен компонент на оцета
| |
E264
|
Ammonium acetate
|
основен компонент на оцета, но може да предизвика гадене и повръщане.
| |
E270
|
Lactic acid
|
млечна киселина, киселинен регулатор:
| |
E280
|
Propionic acid
|
използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
| |
E281
|
Sodium propionate
|
използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
| |
E282
|
Calcium propionate
|
използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
| |
E283
|
Potassium propionate
|
използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
| |
E290
|
Carbon dioxide
|
въглероден двуокис
| |
E296
|
Malic acid
|
ябълчна киселина:
| |
E297
|
Fumaric acid
|
фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
|
Антиооксиданти
Е код
|
Безвреден
|
Наименование
|
Описание
|
---|---|---|---|
E300
|
Ascorbic acid
|
аскорбинова к-на, 'vitamin C': прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
| |
E301
|
Sodium ascorbate
|
натриева сол на Е300
| |
E302
|
Calcium ascorbate
|
калциева сол на Е300
| |
E303
|
Potassium ascorbate
|
калиева сон на vitamin C
| |
E304
|
Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate
|
естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
| |
E306,
|
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-
|
vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
| |
E307,
|
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-
|
vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
| |
E308,
|
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-
|
vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
| |
E309
|
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-
|
vitamin E': намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
| |
E310
|
Propyl gallate
|
използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
| |
E311
|
Octyl gallate
|
използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
| |
E312
|
Dodecyl gallate
|
използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции: извлича се от шикалки: може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни: използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
| |
E315
|
Erythorbic acid
|
получава се от sucrose
| |
E316
|
Sodium erythorbate
|
получава се от E317
| |
E319
|
Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)
|
HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
| |
E320
|
Butylated hydroxy-anisole (BHA)
|
забавя повреждането от окисление: използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
| |
E321
|
Butylated hydroxy-toluene (BHT)
|
забавя повреждането от окисление: използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
| |
E322
|
Lecithins
|
емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци: не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит: използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
| |
E325
|
Sodium lactate
|
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
| |
E326
|
Potassium lactate
|
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
| |
E327
|
Calcium lactate
|
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
| |
E328
|
Ammonium lactate
|
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
| |
E329
|
Magnesium lactate
|
получава се от мляко: при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
| |
E330
|
Citric acid
|
лимонена киселина: използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
| |
E331
|
Sodium citrates
|
Натриева сол на Е300
| |
E332
|
Potassium citrates
|
Калиева сол на Е300
| |
E333
|
Calcium citrates
|
Калциева сол на Е300
| |
E334
|
Tartaric acid
|
Винена киселина: без странични ефекти
| |
E335
|
Sodium tartrates
|
Винена киселина: без странични ефекти
| |
E336
|
Potassium tartrates
|
Винена киселина: без странични ефекти
| |
E337
|
Sodium potassium tartrate
|
Винена киселина: без странични ефекти
| |
E338
|
Phosphoric acid
|
фосфорна киселина: без странични ефекти
| |
E339
|
Sodium phosphates
|
Минерална сол, ползва се като фиксираш агент може да наруши калциево-фосфорното равновесие
| |
E340
|
Potassium phosphates
|
Минерална сол, ползва се като фиксираш агент може да наруши калциево-фосфорното равновесие
| |
E341
|
Calcium phosphates
|
минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
| |
E343
|
Magnesium phosphates
|
основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
| |
E350
|
Sodium malates
|
без странични ефекти
| |
E351
|
Potassium malate
|
без странични ефекти
| |
E352
|
Calcium malates
|
без странични ефекти
| |
E353
|
Metatartaric acid
|
без странични ефекти
| |
E354
|
Calcium tartrate
|
без странични ефекти
| |
E355
|
Adipic acid
|
киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
| |
E357
|
Potassium adipate
|
без странични ефекти
| |
E363
|
Succinic acid
|
забранена в някои държави
| |
E365
|
Sodium fumarate
|
сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
| |
E366
|
Potassium fumarate
|
без странични ефекти
| |
E367
|
Calcium fumarate
|
без странични ефекти
| |
E370
|
1,4-Heptonolactone
|
забранена в някои държави
| |
E375
|
Niacin
|
vitamin B3:
| |
E380
|
Tri-ammonium citrate
|
може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
| |
E381
|
Ammonium ferric citrates
|
сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
| |
E385
|
Calcium disodium EDTA
|
забранен в някои страни
|
Гуми, емулатори, сабилизатори
Е код
|
Безвреден
|
Наименование
|
Описание
|
---|---|---|---|
E400
|
Alginic acid
|
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
| |
E401
|
Sodium alginate
|
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
| |
E402
|
Potassium alginate
|
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
| |
E403
|
Ammonium alginate
|
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
| |
E404
|
Calcium alginate
|
извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране: няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
| |
E405
|
Propylene glycol alginate
|
няма данни за странични ефекти
| |
E406
|
Agar
|
получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
| |
E407
|
Carrageenan
|
извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени: иначе чистия карагенан се разгражда в червата
| |
E410
|
Locust bean gum
|
извлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови: използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
| |
E412
|
Guar gum
|
извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия: намалява нивата на холестерола
| |
E413
|
Tragacanth
|
гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer: използува се в храните, свързващо в козметиката
| |
E414
|
Acacia
|
извлича се от Acacia Sengal:
| |
E415
|
Xanthan gum
|
използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
| |
E416
|
Karaya gum
|
извлича се от индийското дърво Sterculia urens: използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
| |
E417
|
Tara gum
|
извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу: използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
| |
E420
|
Sorbitol
|
изкуствен подладител, получава се от глюкоза: използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката: не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
| |
E421
|
Mannitol
|
изкуствен подсладител: използува се в нискокалоричните храни
| |
E422
|
Glycerol
|
подсладител: използува се в ликьори: бонбони: сушени плодове, нискокалорични храни
| |
E431
|
Polyoxyethylene stearate
|
Полиоксиэтилен(8)стеарат
| |
E432
|
Polysorbate 20
|
Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
| |
E433
|
Polysorbate 80
|
Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат: емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
| |
E434
|
Polysorbate 40
|
Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
| |
E435
|
Polysorbate 60
|
Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
| |
E436
|
Polysorbate 65
|
Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
| |
E440(a)
|
Pectin
|
Пектини: пектин : използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
| |
E440(b)
|
Amidated pectin
|
амидопектин
| |
E441
|
Gelatine
|
желатин - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
| |
E442
|
Ammonium phosphatides
|
без странични ефекти
| |
E450
|
Diphosphates
|
дифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви
| |
E451
|
Triphosphates
|
трифосфати : натриев и калиев
| |
Е452
|
Polyphosphates
|
полифосфати: натриев калиев и калциев
| |
E460
|
Cellulose
|
целулоза - без странични ефекти
| |
E461
|
Methyl cellulose
|
метил целулоза: може да причини чревни проблеми
| |
E463
|
Hydroxypropyl cellulose
|
ходрокси пропил целулоза: забранен в някои страни
| |
E464
|
Hydroxypropyl methyl cellulose
|
хидрокси пропил метил целулоза
| |
E465
|
Ethyl methyl cellulose
|
етил метил целулоза
| |
E466
|
Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose
|
без странични ефекти
| |
E469
|
Sodium caseinate
|
без странични ефекти
| |
E470
|
Fatty acids salts
|
соли на мастни киселини: забранени в някои страни
| |
E471
|
Monodi glycerides of fatty acids
|
без странични ефекти
| |
E472
|
Fatty acid esters of glycerides
|
без странични ефекти
| |
E473
|
Sucrose esters of fatty acids
|
естери на захароза и мастни киселини
| |
E474
|
Sucroglycerides
|
захароглицериди
| |
E475
|
Polyglycerol esters of fatty acids
|
без странични ефекти
| |
E476
|
Polyglycerol polyricinoleate
|
без странични ефекти
| |
E477
|
Propylene glycol esters of fatty acids
|
без странични ефекти
| |
E478
|
Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol
|
няма данни
| |
E479(b)
|
Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids
|
Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни
| |
E480
|
Dioctyl sodium sulphosuccinate
|
натриев диоктилсулфосукцинат
| |
E481
|
Sodium stearoyl-2-lactylate
|
без странични ефекти
| |
E482
|
Calcium stearoyl-2-lactylate
|
без странични ефекти
| |
E483
|
Stearyl tartrate
|
забранен в някои страни
| |
E491
|
Sorbitan monos tearate
|
без странични ефекти
| |
E492
|
Sorbitan tristearate
|
може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
| |
E493
|
Sorbitan monolaurate
|
забранен в някои страни
| |
E494
|
Sorbitan mono-oleate
|
забранен в някои страни
| |
E495
|
Sorbitan monopalmitate
|
забранен в някои страни
|
Минерални соли
Е код
|
Безвреден
|
Наименование
|
Описание
|
---|---|---|---|
E500
|
Sodium carbonates
|
Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
| |
E501
|
Potassium carbonates
|
без странични ефекти
| |
E503
|
Ammonium carbonates
|
амониев карбонат - понякога дразни лигавицата
| |
E504
|
Magnesium carbonate
|
използва се като лаксатив и антиацид
| |
E507
|
Hydrochloric acid
|
безопасно в малки количества
| |
E508
|
Potassium chloride
|
по големи количества могат да причинят язва
| |
E509
|
Calcium chloride
|
калциев хлорид
| |
E510
|
Ammonium chloride
|
да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
| |
E511
|
Magnesium chloride
|
магнезиев хлорид (основен минерал)
| |
E513
|
Sulphuric acid
|
сярна киселина: забранена в някои държави
| |
E514
|
Sodium sulphates
|
натриев сулфат - може да наруши водния баланс
| |
E515
|
Potassium sulphates
|
без странични ефекти
| |
E516
|
Calcium sulphate
|
калциев сулфат, получава се от варовик
| |
E518
|
Magnesium sulphate
|
има лаксативен ефект
| |
E519
|
Copper sulphate
|
меден сулфат - използува се рядко
| |
E524
|
Sodium hydroxide
|
натриева осноова
| |
E525
|
Potassium hydroxide
|
калиева основа
| |
E526
|
Calcium hydroxide
|
без странични ефекти
| |
E527
|
Ammonium hydroxide
|
амониев хидроксид
| |
E528
|
Magnesium hydroxide
|
магнезиев хидроксид
| |
E529
|
Calcium oxide
|
калциев оксид, безопасен в малки количества
| |
E530
|
Magnesium oxide
|
магнезиев оксид
| |
E535
|
Sodium ferrocyanide
|
без странични ефекти
| |
E536
|
Potassium ferrocyanide
|
без странични ефекти
| |
E540
|
Dicalcium diphosphate
|
дикалциев дифосфат
| |
E541
|
Sodium aluminium phosphate
|
натриево алуминиев фосфат
| |
E542
|
Bone phosphate
|
костен фосфат извлича се от кости, ползва се сухо мляко за кафемашини
| |
E544
|
Calcium polyphosphates
|
забранен в някои страни
| |
E545
|
Ammonium polyphosphates
|
забранен в някои страни
| |
E551
|
Silicon dioxide
|
силициев двуокис - без странични ефекти
| |
E552
|
Calcium silicate
|
получава се от варовик и диатомит - антиацид
| |
E553(a)
|
Magnesium silicates
|
магнезиев силикат
| |
E553(b)
|
Talc
|
свързва се с рак на стомаха: типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
| |
E554
|
Sodium aluminium silicate
|
използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна: опасен при бременност
| |
E556
|
Calcium aluminium silicate
|
използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна: опасен при бременност
| |
E558
|
Bentonite
|
без странични ефекти
| |
E559
|
Aluminium silicate (Kaolin)
|
без странични ефекти
| |
E570
|
Stearic acid
|
без странични ефекти
| |
E572
|
Magnesium stearate
|
без странични ефекти
| |
E575
|
Glucono delta-lactone
|
без странични ефекти
| |
E576
|
Sodium gluconate
|
забранен в някои страни
| |
E577
|
Potassium gluconate
|
без странични ефекти
| |
E578
|
Calcium gluconate
|
без странични ефекти
| |
E579
|
Ferrous gluconate
|
цвето задържащ агент: използува се в растителните масла, като добавка на желязо: в малки количвства е безвреден
| |
E585
|
Ferrous lactate
|
няма данни
|
Усилващи вкус и аромат
Е код
|
Безвреден
|
Наименование
|
Описание
|
---|---|---|---|
E620
|
Glutamic acid
|
аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза: не подходяща за деца
| |
E621
|
Monosodium glutamate (MSG)
|
мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
| |
E622
|
Monopotassium glutamate
|
монокалиев глутамат: използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
| |
E623
|
Calcium diglutamate
|
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
| |
E624
|
Monoammonium glutamate
|
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
| |
E625
|
Magnesium diglutamate
|
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
| |
E626
|
Guanylic acid
|
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
| |
E627
|
Disodium guanylate
|
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
| |
E629
|
Calcium guanylate
|
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
| |
E631
|
Disodium inosinate
|
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
| |
E633
|
Calcium inosinate
|
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
| |
E635
|
Disodium 5'-ribonucleotide
|
в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина: свързва се с подагра
| |
E636
|
Maltol
|
използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина: има максимално допустима доза за кг
| |
E637
|
Ethyl maltol
|
използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина: има максимално допустима доза за кг
| |
E640
|
Glycineits sodium salt
|
глицин и негова натриева сол
|
Други
Е код
|
Безвреден
|
Наименование
|
Описание
|
---|---|---|---|
E900
|
Dimethyl polysiloxane
|
базирано на силикон
| |
E901
|
Beeswaxes
|
пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
| |
E903
|
Carnauba wax
|
извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
| |
E904
|
Shellac
|
извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
| |
E905
|
Paraffins, Microcrystalline wax
|
парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
| |
E907
|
Refined microcrystalline wax
|
забранен в някои страни
| |
E913
|
Lanolin
|
добива се от овча вълна
| |
E920
|
L-Cystein
|
за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
| |
E921
|
L-Cystin
|
за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
| |
E924
|
Potassium bromate
|
в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
| |
E925
|
Chlorine
|
в обработка на брашната
| |
E926
|
Chlorine dioxide
|
в обработка на брашната
| |
E927
|
Azodicarbonamide
|
забранен в някои страни
| |
E928
|
Benzoyl peroxide
|
при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви
| |
E931
|
Nitrogen
|
азот, при пакетиране и замразяване
| |
E932
|
Nitrous oxide
|
безвреден в малки количества
| |
E950
|
Acesulphane potassium
| ||
E951
|
Aspartame
|
изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
| |
E952
|
Cyclamic acid
|
изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
| |
E954
|
Saccharines
|
изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
| |
E957
|
Thaumatin
|
изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli: за подсладяване на вина, хляб и плодове.
| |
E965
|
Maltitol, Hydrogenated glucose syrup
|
овлажнител, лаксативен в големи концентрации
| |
E967
|
Xylitol
|
овлажнител
| |
E999
|
Quillaia extract
|
емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
| |
E1100
|
Amylase
|
извлича се от гъби или панкреас на свиня
| |
E1200
|
Polydextrose
|
безопасен в малки дози
| |
E1201
|
Polyvinylpyrrolidone
|
диспергиращ агент: при изкуствените подсладители
| |
E1202
|
Polyvinylpolypyrrolidone
|
колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
| |
E1400 - E1450
|
Starches
|
Скорбяла - няма странични ефекти
| |
E1505
|
Triethyl acetate
|
част от него се превръща в алкохол в тялото
| |
E1510
|
Ethanol
|
алкохол
| |
E1517, E1518
|
Glycerol acetates
|
разтворител, получен от глицерол
| |
E1520
|
Propylene glycol
|
омокрящ и диспергиращ агент
|
Допълнителна информация за добавките можете да намерите тука:
E518, магнезиев сулфат, е продаваната в аптеките английска сол. Тя не е вредна, но има лаксативен ефект. Може да се ползва по желание вместо клизма, защото прочиства и действа върху всички черва.
ОтговорИзтриванеДосега не знам къде в какви храни биха сложили Е518...