неделя, 23 януари 2011 г.

ПЪРВАТА МЮСЮЛМАНКА В БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ:”ИСЛЯМОФОБИЯТА СТАНА НОРМА НА ПОВЕДЕНИЕ В БРИТАНСКОТО ОБЩЕСТВО”


„Ислямофобията е вече нормално явление в Англия”- каза първата мюсюлманка, която заема пост в британския кабинет баронеса Варси.
39годишната Сайда Варси е с пакистански произход. Във встъпителна реч пред аудиторията на университета Лейчестър тя  се обяви против тенденцията да се дели почти 3милионната мюсюлманска общност на „умерени” и „екстремисти”. По неино мнение това способства да се насажда нетърпимост в обществото. Варси смята , че терористичните актове, които извършват отделни мюсюлмани не трябва да стават повод под този знаменател да се отъждествява мюсюлманското общество като такова. В същото време тя е убедена, че мюсюлманите са длъжни да се противят на проявленията на насилствения екстремизъм. Лейди Варси счита , че терористите трябва да отговарят не само пред закона, но трябва да ги наказва и самото общество чрез осъждане и отчуждаване. Встъпителното й слово е отпечатано в “Daili Telegraph”, където тя казва: ”че в определени кръгове в това число и средствата за масова информация снизходително и повърхностно обсъждат въпроса за вярата.Тя смята,че това е причината англичаните да променят отношението си спрямо вярващите.” Не е нужно богато въображение, за да се предскаже, кога се говори с добро за умерените мюсюлмани – в завода,където са наели работника –мюсюлманин,началникът успокоява останалите с думите :”не се притеснявайте той е просто мюсюлманин” – гласи цитата и продължава – в училище децата говорят: Семейството, което живее до нас е мюсюлманско, но те не са лоши хора. Когато по улицата върви жена с бурка минувачите казват, че тя е подтисната и угнетена или че с облеклото си тя демонстрира политически или религиозни възгледи.” През изминалата година Сайда Варси повдига проблема с ислямофобията по време на среща с римския папа БенедиктXVI. Тогава тя го съветва да съдейства  за разрешаване на проблемите между Европа и нейните мюсюлмански граждани.
Както съобщава”Ислям за всички” социологическите проучвания сочат ,че антимюсюлманските настроения във Великобритания ярко се изострят след лондонските терористични актове от 2005год.,след което британците открито изразяват своите ислямофобски настроения.

1 коментар:

  1. Алейкум салям!
    Чудя се, защо в мюсюлманските държави няма потоци от имигранти от християнски държави?
    Да, много специалисти работят по договор в мюсюлмански държави, но те не са имигранти и нямат никакви претенции да участват в управлението на съответните държави.
    А в християнските държави е пълно с мюсюлмански общности, които въпреки, че имат достъп до управлението, все се чувстват подтиснати.

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации