неделя, 9 януари 2011 г.

Все повече британци приемат Исляма



Кайро – според доклад броят на британците, приемащи исляма, се е увеличил забележително през последното десетилетие, въпреки отрицателната му картина в британските медии.

„Този доклад е най-добрата интелектуална оценка, която използва преброяването на населението, данните на местнинте власти и проучвания от мюсюлманските храмове”, каза Fiyaz Mughal  - председател на the inter-faith think-tank Faith Matters ( център за междурелигиозен диалог към служба по въпросите на вярата ) заThe Independent  във вторник, 4-ти януари.

„Видно е, че броят на хората, приемащи Исляма в Обединеното Кралство, се е увеличил драстично в последните 10 години.”
Докладът установи, че в последните 10 години 100 хил. Британци са приели исляма, допускайки, че става дума за около 5 хил. човека ежегодно.

Ако не се прави разлика между мюсюлмани по рождение и приели в последствие, предишните оценки са поставили броя на британците, приемащи исляма, между 14 000 и 25 000.

Но неправителствени организация използваха нова техника, за да получат точния брой на приелите във Кралството.

Използвайки данните от преброяването в Шотландия през 2001, единственото проучване, определящо дали религията е по рождение или по убеждение, изследователите установиха съотношението им и получиха оценка за положението във Великобритания.

Така пресметнаха около 60 699 британци, приели исляма и живеещи в Британия през 2001 г.

Освен това, изследователите проучваха мюсюлманските храмове в Лондон, за да изчислят броя на приелите за една година и установиха 1400 приели Исляма в Лондон през миналата година (2010).

Екстраполирайки броя им в страната беше установено, че приблизително 5200 души приемат исляма всяка година, цифра, близка до Германия и Франция – около 4000 случая на година.

Британия е родина на доста голямо мюсюлманско малцинство от около 2.6 млн души.

РОЛЯТА НА МЕДИЯТА

Изследователите вярват, че негативната картина за Исляма в медиите кара много британци да потърсят информация за религията.

„Мисля, че има определена връзка между увеличението на приемащите и информираността за Исляма в публичното пространство”, Mughal  за The Independent.

„Хората искат да открият какво всъщност е Ислямът и когато направят това, всеки постъпва различно”.
„Някои свиват рамене и се връщат към предишния си начин на живот, но други в крайна сметка харесват това, което са открили и приемат Исляма”.

Batool al-Toma, ирландец, приел Исляма по убеждение, е съгласен с казаното:
„Аз определно мисля, че има значително увеличение в броя на приелите в последните години”, казва Toma, който ръководи „New Muslims Project” – една от по-ранните групи, създадени специално, за подпомогане на приелите Исляма.

„Медиите често се опитват да определят точно особеностите, но причините са разнообразни”.

Скорошно проучване, поръчано от правителството установи, че поток от негативни и небалансирани истории в британските медии, демонизира мюсюлманската общност и тяхната вяра чрез разпространяване на предразсъдъци и изобразявайки ги като врагове.

По-рано британско проучване обвини медиите и филмовата индустрия, че прославя ислямофобията и предразсъдъците чрез представяне на мюсюлманите като насилници, опасни и застрашаващи.

Някои мюсюлмани вярват, че интерактивните програми, подготвени от британските мюсюлмани за информиране на масата и противопоставяне на грешните представи за тяхната вяра, са важен фактор.

„Ислямът е мисионерска религия и много мюсюлмански организации и особенно университетските студенски групи за Исляма, имат активни програми, създадени за премахване на популярните заблуди за исляма”, каза Inayat Bunglawala основател на Muslims4UK.

Бел. ред. – Lauren Booth, балдъзата на Тони Блеър – бивш премиер на Великобритания, най-големия съюзник на САЩ във войната в Ирак, също прие Исляма преди няколко месеца.


 Други източници по темата  (на български):

  (на англ.):

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации