петък, 14 януари 2011 г.

За 2 млн. туркини е бил плащан откуп

Макар че полигамните бракове не са законово признати в Турция, над 186 хил. жени споделят съпруга си с втора жена - практика, която е особено популярна в източната част на страната, сочат данни от наскоро изготвен доклад.

Вторите съпруги сключват брак чрез религиозни или културни церемонии и като цяло могат да разчитат на незначителна социална закрила, сочат заключенията на двама учени.

Те представиха проучването си пред парламентарната комисия за равните възможности на жените и мъжете.

Мъжете понякога търсят втора съпруга, когато първата не е могла да им роди мъжко дете, докато жените, въвлечени в полигамия, често приемат това положение заради натиск от страна на семейството или заради религиозните си убеждения, показва изследването.

Илкнур Юксел Каптаноглу и Бану Ергьочмен, учени от института за изследване на населението към университета в Хаджеттепе, са разгледали различни видове натиск върху турските жени заради неравенството на половете, вкл. ранни бракове, плащане на "откуп за булката" ...Прочетете цялата статия тук...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации