неделя, 30 януари 2011 г.

Махрам ли е съпругът на дъщерята на съпруга й?



Трябва ли да спазвам хиджаб си пред съпруга на дъщерята на моя съпруг?
Слава на Аллах!

Съпруг на дъщерята на вашия съпруг не е махрам за вас, защото няма причина да го определим като такъв. Аллах казва (превод на значението):

Под възбрана са за вас майките ви, дъщерите ви, сестрите ви, лелите ви, вуйните ви, дъщерите на брата и дъщерите на сестрата, и жените, които са ви кърмили, и сестрите ви по кърмене, и майките на жените ви, и заварените под ваша опека дъщери на жените ви, при които сте влезли [в съпружество], а ако не сте влезли ­ не е прегрешение за вас; и съпругите на синовете ви, които са ваша плът; и да съберете две сестри, освен което е било. Аллах е опрощаващ, милосърден.
[Под възбрана са за вас] и омъжените жени, освен [пленничките] които десниците ви владеят. Това е предписанието на Аллах за вас. И отвъд него ви е позволено да търсите съпруги с имотите си целомъдрено, а не с разврат. А на съпругите, от които сте се възползвали, дайте в дар задължителната плата. И няма прегрешение за вас в онова, за което се споразумеете след платата. Аллах е всезнаещ, премъдър.

Сура Жените (ан-Ниса), 4: 23-24

Въз основа на това, вие трябва да спазвате хиджаб пред него, не е позволено да се откривате пред него, да оставате насаме, защото той е не-махрам за вас.

А ако става дума за съпруга на вашата дъщеря, той е махрам за вас, защото Аллах казва (превод на значението): и  майките на жените ви...”

А Аллах знае най-добре


Islam-QA

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации