събота, 15 януари 2011 г.

Дехристиянизираме се: Всяка година все повече европейци приемат исляма


Европа, отвратена от себе си, прегръща исляма доброволно



Миналата седмица беше изнесена статистика, че през 2010 г. 5200 британци са приели исляма, като 1400 от тях живеят и работят в Лондон. Около 2/3 от новите мюсюлмани са жени, като средната им възраст е 27 години. Общо, над 100 000 британци досега са се отказали от католицизма и протестантството, за да приемат исляма.
Тенденцията във Великобритания е възходяща - през 2001 г. в страната имало около 60 000 британци, приели исляма. През следващите 10 години броят им се увеличил с още 40 000.

Този процес на доброволна дехристиянизация изобщо не е строго национален. Статистиките от последните години сочат, че в цяла Европа желаещите да станат „правоверни” се увеличават всяка година. 
Макар и малко, има и случаи на „новопокръстени” мюсюлмани, които след като приемат новата вяра стават последователи на екстремистки секти и групировки и дори участват в организирането на терористични атентати.

Ислямът е най-прогресиращата религия на континента. В Западна Европа има 12 387 927 мюсюлмани, в Северна Европа - 462 321, в Южна - 1 716 500, в Югоизточна - 14 134 225, а в Източна Европа - 25 012 980. Или общо, на Стария континент има 53 713 953 мюсюлмани, 15 890 428 от тях в Европейския съюз.

Особено засегната от тенденцията на ислямизация е Германия, която има второто най-голямо мюсюлманско малцинство в Европа след Франция – над 4 милиона мюсюлмани. Броят на джамиите в страната се увеличава непрекъснато, докато много църкви са застрашени от събаряне или преобразуване. Ако темповете се запазят, през 2030 г. в Германия ще има около 7 млн. мюсюлмани. 

Всяка година хиляди германци сменят вярата си. Например, само за година - от август 2005 г. до юли 2006 г. е имало 4000 желаещи. Повечето са жени. Основно се решават на подобна стъпка или защото са встъпили в брак с гастербайтер, или защото имат бизнес интерес да се интегрират в Арабския свят, или просто защото виждат исляма като една по-мистична и духовно извисена религия.

От последните е и Малкълм, 34-годишен швед, учител в Стокхолм.

„Всичко сякаш е по-ясно формулирано в исляма. Чувствам се много комфортно като мюсюлманин. Усещам, че принадлежа към нещо по-голямо”, заявява той.

Всъщност, ислямът е най-бързо развиващата се религия и в Северна Европа, където традиционното протестантство запада. Числото на последователите на пророка Мохамед в този регион прехвърли 1 млн. души. Нови мюсюлмани най-често стават датчаните, шведите, норвежците и финландците.

Положението на Юг не е много по-различно.

Според директора на ислямския център в испанския град Гренада Абдел Хасиб Кастанеда, всяка седмица в неговата родина между един и трима местни жители приемат ислямската религия. Ако това е вярно, то темповете на разпространение на исляма в Испания са най-високите, в сравнение с всички останали западноевропейски страни.


В Испания местното мюсюлманско малцинство наброява около 1,5 милиона. Според Кастанеда понастоящем етническите испанци, приели исляма, са около 50 хиляди. Смята се, че тази цифра във Франция е около 60 хиляди души.

Заради големите имигрантски ислямски общности мотивите за промяна на религията нарастват с още един – натискът на непосредственото сциално обкръжение. Така например има случаи на европейци, приели исляма, защото живеят сред мюсюлманска общност и това е единственият начин да се социализират и да водят нормален и спокоен живот в тази среда.

Италия също не прави изключение от общата картина. Всеки ден инженери, артисти, интелектуалци, студенти и др. решават да отхвърлят християнството. Много от тях намират за отблъскващ западния морален упадък, разврат и чувство за безнаказаност, и избират пътя на Аллах.
 

На Балканите тази тенденция е по-умерена. 
У нас случаите са малко, а и на отреклите се от вярата си почти винаги се гледа с лошо око. Така преди няколко години в. "Йени шафак" писа за случай, в който жена на български свещеник приела тайно исляма. След като се разбрало за постъпката й последвали скандали, подигравки и заплахи, като в крайна сметка се стигнало до развод.

Дори да приемем обаче, че Балканите са сравнително изолирани от тенденцията за доброволна смяна на вярата, ситуацията в останалата част на Европа остава тревожна. Досега приемането на исляма от европейците не бе сериозен фактор за ръста на мюсюлманското присъствие на континента. В бъдеще обаче относителната му тежест ще нараства, и ако европейските общества не се опитат да неутрализират причините, породили тези решения, ислямизацията на Европа ще ни връхлети по-рано и с много по-голяма сила от очакваното.

източник: актуално.ком

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации