четвъртък, 27 януари 2011 г.

Раждаемостта при мюсюлманите по света намалява





Намаляващата раждаемост ще забави увеличаването на мюсюлманите по света през следващите две десетилетия. От 2.2% годишно за периода 1990-2010г. Темпът на растеж ще падне до 1.5% от 2011г. До 2030г., сочи ново проучване.

След две десетилетия мюсюлманите ще наброяват 2.2 милиарда души при 1.6 млрд. Сега. Това ще се равнява на 26.4% от човечеството при 23.4% днес, сочи прогнозата на американския институт "Пю"(Pew Forum on Religion and Public Life).

В доклада не се съдържат данни за числеността на другите световни религии, но социолозите от "Пю" подготвят сходни прогнози и за увеличаването на християните, хиндуистите, будистите, сикхите и юдеите.

"Намаляващото темпо на растеж се дължи най-вече на по-малкото деца, раждани в държави с предимно мюсюлманско население", се казва в текста. Раждаемостта намалява заради това ,че повече мюсюлманки получават образование, жизнените стандарти се подобряват, а хората се местят от селата към градовете.

"Глобално, мюсюлманите ще се увеличават с темпо приблизително два пъти по-голямо от това на немюсюлманското население в следващите две десетилетия – средно с 1.5% срещу 0.7% ."

Според Алън Купърман от "Пю" резултатите опровергават твърденията на някои критици на мюсюлманската имиграция, според които високата раждаемост в тази общност ще я направи доминираща в Европа след няколко десетилетия.

Гупърман смята, че последователите на исляма ще достигнат до около 10% от жителите на някои европейски държави. "Това е значително увеличение, но все пак много далеч от сценария за неудържима раждаемост, водеща към една Еврабия", допълни той.

Докладът сочи, че към 2030г. около 60% от световното мюсюлманско население ще живеят в Азиатско-тихоокеанския район, една пета – в Близкия изток, 17.6% - в Африка на юг от Сахара, 2.7% - в Европа и 0.5% в двете Америки.

След 20 години Пакистан ще надмине Индонезия като най-многолюдната ислямска държава. Мюсюлманското малцинство в доминиращо хиндуистката Индия ще запази позицията си на третата по големина мюсюлманска общност в света.

За 20 години мюсюлманите имигранти в Европа ще се увеличат с една трета – от 6 на 8% от общото население.

Във Франция исляма ще изповядват 6.9 млн. Души (10.3% от населението) при сегашните 4.7 млн. (7.5%), във Великобритания те ще се увеличат от 2.9 млн. На 5.6 млн (8.2% от населението), а в Германия – от 4.1 млн. (5%) на 5.5 млн. (7.1%).

Делът на мюсюлманите в САЩ ще скочи повече от два пъти – от сегашните 0.8% на 1.7% през 2030г. "Това ще направи мюсюлманите толкова, колкото са днес евреите", обясняват авторите.

В Израел след две десетилетия мюсюлманите ще са 2.1 милиона (23.2% от населението) от сегашните 1.3 млн. (17.7%). В тази цифра се включва Ерусалим, но не и Западния бряг и ивицата Газа.

"Забавянето в раждаемостта на мюсюлманите е най-видима в Азиатско-тихоокеанския район, Близкия изток, Северна Африка и Европа и в по-малка степен сред живеещите на юг от Сахара", се казва в доклада. Изключително високият процент на млади мюсюлмани (тийнейджъри или на 20-ина години) вече намалява, защото пикът е бил постигнат някъде около 2000 г.

Сунитите ще продължат да бъдат доминиращото мнозинство от мюсюлманите – около 87-90%, прогнозират в "Пю". Броят на шиитите ще намалява заради относително по-ниската раждаемост в Иран, където са съсредоточени около една трета от последователите на тази форма на исляма.

В доклада се изтъква тясната връзка между нивото на образованост и на раждаемост в страните с предимно мюсюлманско население. Жените в държави с най-малко образовани момичета имат средно по 5 деца, а тези, където обучението продължава най-дълго – средно по 2.3.

Авторите обясняват, че са проучили "всички групи и лица, които се самоопределят като мюсюлмани", включително нерелигиозните или тези, които вярват, но не ходят редовно на джамия. В текста се предупреждава, че измерването на ефекта от ислямската религия върху раждаемостта е трудно, защото "културни, социални, икономически, политически, исторически и други фактори може да играят същата или по-голяма роля".


От Том Хенеган


Reuters

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации