понеделник, 17 януари 2011 г.

Ант. Желязкова: Мюсюлманите се чувстват отново заплашени


БГНЕС - 16 Януари 
Българското общество остава в неведение колко тежък момент преживяват мюсюлманите и как това ги разстройва, радикализира, кара ги да се чувстват забравени от всички, ненужни и маргинализирани в собствената си родина,заяви за БГНЕС Антонина Желязкова, председател на Международния център за малцинствата и междукултурните взаимодействия.
Българското общество остава в неведение колко тежък момент преживяват мюсюлманите и как това ги разстройва, радикализира, кара ги да се чувстват забравени от всички, ненужни и маргинализирани в собствената си родина,заяви за БГНЕС Антонина Желязкова, председател на Международния център за малцинствата и междукултурните взаимодействия.Мюсюлманите се чувстват отново заплашени, както през 70-те и 80-те години, защото и днес вън от вниманието на гражданското общество и вън от контрола на Парламента се извършва грубо вмешателство в религиозните им дела, налага им се духовен водач, който е офицер от бившата Държавна сигурност и е издевателствал над тях през годинитена т. нар.възродителен процес,каза тя. Желязкова припомни, че същият този офицер от държавна сигурност не се припознава от мюсюлманската общност и поради морални дефицити, поради действия, коитодрастично противоречат на етиката на мюсюлманите.Паралелно с това се извършват арести, обиски, иззема се литература, компютри, телефони, пари от уважавани имами и членове на духовното водачество на мюсюлманите в България. Нито прокуратурата, нито ДАНС, нито политиците или институциите, които са сезирали службите за сигурност, дават отчет пред обществото защо се посяга на правата и свободите на мюсюлманите в България. Напълно произволно и некомпетентно се внушават страхове за ислямски фундаментализъм, за проникване и влияния на радикални ислямски организации в България, но всичко това са празни думи без никакви аргументи,смята тя. Желязкова е убедена, че ДАНС съвсем очевидно работят безконтролно и си позволяват много повече, отколкото е допустимо в една европейска демокрация.
Самата тя се надява чрез новата Национална конференция на мюсюлманското вероизповедание да се сложи край на една крайно тежка ситуация за мюсюлманската общност в България.Националната конференция трябва най-сетне да внесе ред, да излъчи легитимни духовни водачи и аз се надявам, че европейските институции този път ще изпратят своите наблюдатели, за да проследят нормалното протичане на този избор. Не е възможно повече да се подменя вота на мюсюлманите в България,смята тя.Ние сме граждани на България и трябва да изискваме ефективен парламентарен и обществен контрол на ДАНС. Тази служба за сигурност се издържа от обществото и ние имаме право да знаем дали са политически независими, кои са техните цивилни експерти в различните области, кои личности или институции ги насочват към насилствени действия спрямо мюсюлманите и кой чете иззетите книги и харддискове. Прокуратурата и съдът и техните районни подразделения също трябва да бъдат под контрола на обществото,смята тя.
Желязкова самата вярва в представителите на младото поколение, защото те са необременени с миналото, от където и до днес от всеки ъгъл надзърта грозното лице на отломки от старите репресивни служби, които опорочават настоящето. Младите са закърмени като деца на глобалния свят, пътуват непрекъснато и буквално, и виртуално и не е възможно да търпят неоправдани и остарели предразсъдъци къмдругите,къмразличнитепо етнос, по религия и култура, смята тя. По време на отбелязването на 100-годишнината на Главно мюфтийство тя призова мюсюлманите да изгонят търговците от храма. И днес е убедена, че рано или късно търговците ще бъдат изгонени от храма.В случая с Главното мюфтийство това трябва да стане максимално бързо, защото последната капка на търпението на мюсюлманите е преляла. А това е опасно за цялото българско общество. Затова ние всички като гражданско общество, трябва да активизираме нашата солидарност със съгражданите си мюсюлмани в тяхното духовно и политическо изпитание. Търговците, нахлули не без помощта на официални институции в храма, са толкова брутални и безскрупулни, че сами никога няма да си тръгнат. Да се надяваме, че мюсюлманският елит, подкрепен от всички нас, ще има силите да защити честта и достойнството на изповеданието и най-сетне ще настъпи умиротворение,каза тя.
Председателят на Международния център за малцинствата и междукултурните взаимодействия обясни, че радикални концепции на политическия ислям могат да проникнат в България, ние не сме изолирани от световните тенденции. Впрочем, според нея, с насилия няма да се опазим от подобни тенденции.Именно поради това сме заинтересовани като държава и нация да подкрепяме нашите мюсюлмани, защото те са лоялни и консервативни в добрия смисъл на думата, за да се чувстват равнопоставени в обществото и комфортно в своята страна, в България. Важно за всички нас е да се интересуваме повече от техните проблеми, да им осигурим възможност да поддържат храмовете си и да строят нови, където това е необходимо. Да избират водачите, които отговарят на техните изисквания. Задължително е да създадем условия за развитие на Висшия ислямски институт, той да се интегрира като част от университетската общност, да получи необходимите акредитации, за да произвежда легитимни високо образовани в нашите условия духовни водачи, а не цялата система на мюсюлманското религиозно образование да зависи единствено от финансирането и образователните методики на Турция, или пък младите мюсюлмани да са принудени да се образоват далеч от страната,категорична е Антонина Желязкова. /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации