събота, 10 юли 2010 г.

Защо носим Хиджаб?




    Носим хиджаб, защото това е повеля на Аллах към нас достигнала ни чрез Свещения Коран и хадисите на Мухаммед (сас).

   Задълженията в исляма са помощ, която Аллах ни оказва. Те ни помагат да си припомним смисъла на живота. Аллах не ни е забранил нищо, което е добро за нас и не ни е повелил нещо, което е лошо за нас. Важното е само ние хората да вникнем в смисъла на тези повели и забрани.

   Носим хиджаба като едно открито изповядване на нашата религия пред Аллах и пред хората.

   Носим го, за да ни различават в обществото като мюсюлманки, като вярващи жени.

   Освободени сме от досадните идеали за красота, които могат да доведат всяка жена до отчаяние. Не губим по 1-2 часа преди всяко излизане от къщи в чуденеКакво да облека?“ Защото вярваме в това че истинската красота идва от вътре.

   За нас като съзнателно вярващи жени, хиджабът е знак на свобода и достойнство, а не на подтисничество. Свобода - защото ни дава възможност да бъдем оценени според способностите ни, а не според външността ни. И достойнствозащото всичко, което постигаме е резултат на работа и усилия, а не на красотата ни или облеклото ни.

   Носенето на облекло подобаващо на исляма е за нас служене на Аллах и така е част от ежедневието ни и живота ни.

   Носенето на хиджаба повдига самочувствието ни, идентичността ни и увеличава вярата ни.

   Носенето на ислямско облекло в същността и произхода си не е традиция, а божия повеля, както и молитвата, постенето, даването на зекят и т.н

   Ние се еманципираме с хиджаба в обществото, защото имаме други ценности и стойности и сме в състояние да ги докажем. Нищо че някои хора си представят жената мюсюлманка само в кухнята като слуга.
 
   Виждаме в забрадката едно предупреждение, да не бъдем роби на хората, а да бъдем свободни слуги на Аллах. Защото с какво е по-свободна от мен една манекенка, която се показва полугола на целия свят, за да изкарва прехраната си? Или жените, които изкарват милиони от това, че нямат нищо против да събличат някоя и друга дреха за някоя реклама, а всъщност не осъзнават колко са бедни. Предпочитам да служа на Аллах, отколкото на интересите на хората.

    Така, както и в библията го пише, че жената трябва да покрива главата си, така го правим и ние в името на Аллах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации