четвъртък, 22 юли 2010 г.

Премахване на веждите, подстригване, депилация




Отговора на учените от Постоянния Комитет е по повдо на въпроса на мюсюлманка за подстригването на косата, скубането на веждуте и депилацията на други окосмени части на тялото на жената.

Слава на Аллах

Молим Всемогъщия Аллах да увеличи вярата ви и да ви стори готов за истината.
Вашия въпрос има два подвъпроса:

1 – правилата за подстригване на женската коса. 
Шейх Ибн Бааз, Аллах да се смили над него, е казал: „Не знаем нищо (забраняващо) подстригването на женската коса. Това, което е забранено, е да се бръсне, Не трябва да бръснете косата си, но можете да я подстрижете и да намалите дължината или обема й; не знаем да има нещо лошо в това. Но трябва да се направи по подходящ начин и във вид, който ще хареса и на съпруга ви. Трябва и той да е съгласен с подстригването ви, като не приличате на кяфир, защото ако оставите косата си дълга, това пък причинява ред неудобства за поддържането й чиста и сресана. Така че ако косата е много дълга и тънка, жената може да я подстриже или намали обема й. Подстригването й може да я направи по-красива, което от своя страна ще достави удоволствие на жената и съпруга й.
Така че ние не знаем причина, забраняваща това. Но бръсненето е недопустимо, освен в случай на болест.
Аллах е Този, който ни дава сила!
Виж Fataawa al-Mar’ah al-Muslimah, част 2, стр. 515

В Сахих Муслим се предава, че Абу Салама ибн ‘Абд ал-Рахман е казал: „Жените на Пророка с.а.с. обикновено си подстригваха косата, докато не стигне до под ушите”. (al-Hayd, 320)

Ан-Науауи е казал: „Това показва, че на жените е позволено да подстригват косата си късо. Но когато се подстригват те трябва да избягват да приличат на куффар или на леки жени.”


2 – премахване на окосмяването по лицето

Шейх Мухаммад ал-Салих ибн Утаймин е казал:

Що се отнася до ненормално окосмяване, което е на необичайни места (т.е. на места, на които по принцип няма косми), като например мустачките или по бузите, няма нищо лошо да се премахва, защото (това окосмяване) не е нормално и деформира лицето на жената.

Постоянния Комитет е запитан за премахването на лицевото окосмяване при жените, отговора е следния:

Позволено е за жената да премахва окосмяването над устните си, бедрата, прасците, ръцете. Но не е позволено да се скубят веждите – това е забранено.

‘Abd al-‘Azeez ibn Baaz, ‘Abd al-Razzaaq ‘Afeefi, ‘Abd-Allaah ibn Ghadyaan, ‘Abd-Allaah ibn Qa’ood
Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 5/194, 195

Също така Постоянния Комитет е запитан:

Какво е правилото за премахване окосмяването от тялото на жената – ако е позволено, който може да й го извърши?

Те са отговорили:

Позволено е (на жената) да премахне всякакво окосмяване, освен веждите и косата си (на главата) – това е непозволено за нея или да премахва веждите или част от тях независимо дали е чрез скубане, бръснене или други начини. Тя, съпругът й или нейни махрам могат да извършват това – когато се отнася до части на тялото, които е позволено да се виждат; също така и друга жена може да го направи. (Позволението за друг човек е за частите от тялото, които жената има право да покаже – б.пр.).

‘Abd al-‘Azeez ibn Baaz, ‘Abd al-Razzaaq ‘Afeefi, ‘Abd-Allaah ibn Ghadyaan, ‘Abd-Allaah ibn Qa’ood
Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 5/194

Окосмяването на интимните части или бедрата не може да се вижда от друга жена или махрам.

За жената не е позволено да отстранява веждите си или част от тях по никакъв способ – независимо дали е бръснене, подстригване, депилация, скубане – защото това (като цяло) представлява скубането, което Пророкът с.а.с. е проклел за онези, които го извършват, т.е. жената, която скубе веждите си – целите или част от тях, като твърди, че е за разкрасяване или заради самата себе си. Това е промяната на творението на Аллах, което шайтана е обещал да принуди синовете на Адам.


Вижте също al-Fataawa al-Jaami’ah li’l-Mar’ah al-Muslimah, част 3, стр. 877-879 

Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджджид

1 коментар:

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации