понеделник, 26 юли 2010 г.

Джама Масджид, Индия, Делхи

Най-голямата джамия в Индия е Джама Масджит, още известна като Masjid-I-Jahanuma.


Архитектурното чудо е разположено на висока платформа близо до една от най-известните улици в старо Делхи, Чанди Чоук и на около 500м от крепостта Ред Форт( Лал Кила).
Jama означава Петък, а Masjid е джамия. Петък е свещения ден за мюсюлманите. Това е деня за молитва. В този ден в двора на джамията се събират около 25 000 души да се молят на Аллах.
През 1650 година започва строежа на Jama Masjit и само след шест години по-късно величествената сграда е завършена.
Джама Масджит е дело на известния император Шах Джахан, построил преди това внушителния Ред Форт и прекрасния храм на любовта Тадж Махал. За построяване на сградата са похарчили 1 милион рупий и се е ползвал труда на 5000 човека. Архитектът на чудната джамия бил известният Устад Халил.
Самата джамия се състои от 3 големи входа – Източен, Северен и Южен, голям двор, където мюсюлманите се молят, две четирдесет метрови минарета и четири кули.
Трите входа на джамията са внушителни. Най-големият е източният, който е запазен само за импетарори и кралски особи.
Един от входовете към Джама Масджит
Един от входовете към Джама Масджит

Туристите могат да влязат в джамията през Северния или Южния вход. На входа е задължително да си оставите обувките. Жените трябва да са облечени от главата до петите. Ако сте с къси панталонки или с къси ръкави, то от джамията ще ви облекат в специални дълги шарени дрешки.
Има разбира се и доста изисквания към посетителите и туристите, особено за тези които са т.нар не-мюсюлмани. Ето някои от тях:
1.Първото е най-важно – Махнете си обувките преди влизане в джамията. Можете да ги оставите на входа при охраната или да си ди носите в ръце, но не ги оставяйте на земята с подметките надолу.
2.Не се влиза с неприлично облекло, къси ръкави и къси панталони… разбира се не можете да влезете и с широки деколтета. Внимавайте мацки!
3.Не-мюсюлманите могат да посещават джамията от 8 сутринта до 30 мин. преди залез слънце. Временно достъпа се спира, докато се извършват няколкото молитви през деня.
Джамията Джама Масджит в Делхи
Джамията Джама Масджит в Делхи

Може би едно от най-интересните места за туристите са двете минарета. Едното е отворено и срещу скромната сума от 100 рупий  можете да се качите на най-горната част на минарето, от където се открива чудна гледка към Ред Форт и към голяма част от старо Делхи.  Гледка може да се заснеме с камера или фотоапарат ако на входа сте си платили по 200 рупий за възможността да влезете с такова чудо на техниката.
Изкачването до върха на минарето не е от лесните задачки, но гледката от върха определено си струва усилията, потта и мръсотията, с която ще се сдобиете катерейки се по тесните стълбички нагоре. Ако сте любител на авантюрите и приключенията, не се колебайте много – препоръчваме ви да се качите. Щом ние успяхме, ще успеете и вие.
Ето какво заснехме от върха на минарето:
Гледка от върха на минарето в Джама Масджит
Гледка от върха на минарето в Джама Масджит
И още един спиращ дъха кадър :)
Гледка към куполите на Джама Масджит
Гледка към куполите на Джама Масджит

Огромни,  внушителни и красиви са куполите на Джама Масджит. Те са измайсторени от бял и черен мрамор и със златни върхове. Под куполите са залите за молитви, отново в мрамор.  Въобще лукса си личи, въпреки че постройката е вече доста старичка.
А сега…  гледка към накацалите къщички в околността… Просто е трудно да си го представите, ако не го видите на живо.
Гледка към улиците на Делхи
Гледка към улиците на Делхи

В двора на джамията е и малък квадратен басейн, а близо до него ще видите накацали и много гълъби, които получават храна.
В двора на Джама Масджит
В двора на Джама Масджит

Кога е най-добре да посетите джамията Джама Масджит?

По принцип можете да го направите целогодишно, като спазвате гореописаните часове. Искрено  ви препоръчваме, обаче да използвате по-хладния период от годината, които е между Октомври и Март.
През останалото време температурите достигат 47 градуса по целзии.. (да правилно прочетохте) и ще ви е доста неприятно и няма да можете да стъпвате боси. Ако все пак се окажете в Делхи в горещия сезон (Май, Юни, Юли), то поне използвате вечерните часове за посещението си.

Какво да видим наоколо?

Близо до джамията е района Чандни Чоук (Chandni Chowk), който представлява типичен Индийски пазар, с цялата си автентичност. Тесни улички, хора, рикши, колички, отрупани със стока сергии и всякакви звуци, ето това Чандни чоук, представен с няколко думи.
Отсреща на булеварда е и крепостта Червения Форт, построена от същия шах Джахан, по време на Моголите. Посещението там също си заслужава.

Рагледайте още снимки от посещението ни в Джама Масжит в Галерията.

източник: Разходка.ком

--------------------------

Бележка под линия - Разбира се, за нас, мюсюлманите има и по-интересни неща, които да се споменат или покажат, а други са излишни.
Но има и друго излишно -  а то е да споменавам, че това е пътепис на немюсюлмани, които са споделили с нас чудесните снимки и впечатления от там.
ИншаАллах и някой мюсюлманин да ми прати интересни пътеписи от красиви места по света, създаден от Аллах или от Джамии, построени за по-удобно място за молитва на вярващите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации