петък, 9 юли 2010 г.

Хаббет-ус сaуда - лек за всяка болест


Nigella Sativa (черен кимион) – легендарно растение от Изтока.

На различните езици черният кимион е известен като:

- Хаббет-ус сауда (арабски)

- Чйорек оту (турски)

- Бляк сид (англ.)

- Мелансион (гръцки)

- Ниелле (фр., немски)


То се използва в Източната традиционна медицина, като средство за лечение на най-различни заболявания. Тази билка вирее в района на Средиземно море, в Северна Африка, в Азия и Арабския полуостров.

Черния кимион е споменат от Пророка Мухаммед (с.а.с.) с думите:

„Той е лек за всички болести, с изключение на смъртта."


В книгата на великия мюсюлмански учен Ибн-и Сина (Авицена) „Канон на медицината", се посочва, че черния кимион активира енергията, като по този начин спомага за преодоляването на умората и отпадналостта.

Черният кимион укрепва имунната система и още нещо много важно – той притежава антиалергичен ефект.

Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки датиращи от периода на неолита и мезолита, което показва, че се употребява поне от преди 8 хиляди години.

Известният египтолог Хауърд Картър е направил много важно археологическо откритие – открива гробницата на фараона Тутанкамон. Сред вещите на фараона имало черно масло, което никой не знаел какво представлява. Скоро след това става известно като „масло от черен кимион" или „челебитка". Било е известно, че древните египтяни знаели за черния кимион, ала никой не можел да каже точно за какво са го използвали в ежедневието си. Но въпреки това, фактът, че черният кимион е бил сред вещите на младия цар, сам по себе си говори за важността му през онова време.

Би могло да се добави още, че египетската царица Нефертити, е използвала необикновеното действие на черния кимион върху кожата, за да запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса.

В Стария Завет се говори за неоспоримата важност на черния кимион, дори се описва начина за добиването на маслото му.

Известният гръцки лекар Диоскоридис също е споменал за лечебните свойства на черния кимион.

Черният кимион заема важно място в гръцката и арабската медицина, чиито основатели са били Хипократ, Гален и Авицена.

Черният кимион бил много необходим при лечението на заболявания на черния дроб и храносмилателния тракт.

През 1953 година са били направени повече от 200 изследвания в международни университети, чиито впечатляващи резултати са публикувани в статии и доклади. Учените постигнали удивителни резултати: Оказва се, че черният кимион въздейства върху тимусната жлеза, стимулира я, а тя отговаря за защитните сили на организма като цяло, това пък води до силен имунитет и избавление от всякакъв вид болести и инфекции.

Също така, използването на масло от черен кимион стимулира костния мозък, което пък се явява идеално средство при лечение и предотвратяване на развитието на ракови тумори. Това са факти официално потвърдени от учените-изследователи в Раково-Имунно-Биологическата Лаборатория на Южна Калифорния (САЩ).

По своите антибактериални свойства черният кимион превъзхожда много съвременни антибиотици. Като за разлика от тях, той не вреди на организма. Той е ефективен дори против бактерии, които имат особено силно съпротивление (резистентност) към лекарства, например като холерата.

Използването на масло от черен кимион помага при борба с алергии, заболявания на стомашно-чревния тракт, настинки, възпаление на устата, функционален дефицит на черния дроб, бронхиална астма, диабет. Също така черният кимион е ефективен при лечение на синузит, тонзилит, хемофилия, диария, простатит, уретрит, хемороиди, дерматит, псориазис, алопеция. Помага при глисти, изтощение, подагра, при недостатъчна секреция на жлъчката. Има противогъбичен, антибактериален, антивирусен и диуретичен ефект.

Полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в маслото от черен кимион, повишават имунитета, подобряват състоянието на кожата, спомагат за регулиране на нивото на холестерола в кръвта, намаляват вероятността от развитие на атеросклероза и сърдечно съдови заболявания.

Маслото от черен кимион подобрява растежа на косата, предпазва от преждевременно побеляване, то бива включвано в състава на кремовете за предотвратяване на бръчки.

С цел възстановяване на здравето и укрепване на имунитета, за възрастни се препоръчва да вземат по 1 чаена лъжичка масло от черен кимион 2 пъти дневно – сутрин и вечер. След което се изпива ½ чаша с вода, в която е разтворена супена лъжица чист пчелен мед.
أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمدا رسول الله

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации