сряда, 23 февруари 2011 г.

Джамии по света, Китай



Niujie Джамия, Бейджинг (Пекин)


Niujie е най-голямата джамия а Пекин и е построена още през 996 година по времето на Династия Ляо (916-1125). На местната мюсюлманска общност е забранено изграждането на джамия в стил с различна от традиционната китайска архитектура, с изключение на арабската калиграфия, чието използване  е било позволено. Храмът е възстановен през1442 при династия Минг и разширен през 1696 при династия Цин. В момента е една от най-големите джамии в Северен Китай.
Джамията е претърпяла три ремонта от основаването на Китайската народна република на Китай през 1949 г., съответнопрез 1955, 1979 и 1996 година.
В Пекин, област Xuanwu, където се намира тази Niujie, мюсюлманската общност е от около 10000 човека. Самата джамия заема 6000 кв.м. площ и съчетава арабски с китайски архитектурни стилове, като отвън е предимно в китайски традиционен стил, а отвътре си е типични арабска. 
--------------------------------------------




Huaisheng Джамия, или Светлата Джамия

Това е централната джамия в Гуанджоу, построена е преди 1300 години, но през вековете е претърпявала множество реконструкции. Името й е в памет на Пророка Мухаммад с.а.с. Минарето й е високо 36 метра:


Минарето се използува и за маяк (фар) за плавателните съдове, откъдето носи и името "светлата Джамия" или "Джамията със светлата кула".
Стари ръкописи твърдят, че сградата е построена от чичо на Мухаммад с.а.с. Са'д ибн Аби Уаккас, дошъл с първата мисия в Китах през 650г. Но съвременни учени не намират доказателства за това, че Ибн Уаккас е посещавал Китай, затова смятат, че мюсюлмани са посетили Китай през 7-ми век.
----------------------------------------------------



Kowloon Джамия и Ислямски Център, изглед отгоре

Това е една от четирите основни джамии в Хонг Конг и побира около 2000 човека за молитва. Сградата е построена през 1896 г. кат опървоначално е била предназначена да облужва индийски войници-мюсюлмани на служба в британската армия, които били разположени наблизо.
Джамията, след дарения на мюсюлмани, претърпява основна реконструкция и модернизация и в момента е Ислямски Център от 1984г.


Сградата е по проект на I.M. Kadri и в архитктурно отношение се различава от останалите сгради наоколо. Най-важните характеристики на сградата са четирите минарета, високи по 11 метра, които маркират ъглите на горната тераса, всичко е облицовано с бял мрамор - както настилката, така и фасадата.Има три зали за молитва, обществена зала за умматамедицинска клиника и библиотека. Основната  молитвена зала на първи етаж побира 1000 души. Женската молитвена зала е на втори етаж, заобиколена от тераса. 

Куполът е над горната зала и е 9 метра висок и със същия диаметър. 
----------------------------------

Id Kah Джамия (уйгурски: Héytgah Meschit), намира се в област в западна Народна Република Китай. Това е най-голямата джамия в Китай - всеки петък събира над 10000 поклоници на петъчна молитва, но има капацитет от 20000 места, обхваща 16800 кв.м. Построена е от Saqsiz Mirza през 1442г., въпреки че някои документи сочат 996г.

---------------------------------------------------

Голямата Джамия в  Xi'an

Намира се в Xi'an, област Shaanxi в Китай - една от най-старите и известни джамии в Китай, датира от 742 г. 
Джамията е популярен туристически обект и място за служене на китайски мюсюлмани.

Интрересното за сградата е, че има само китайски архитектурни елементи, не носи никакви арабски такива, с изключение на няколко арабски ислямски калиграфии - няма дори минарета в арабски стил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации