неделя, 27 февруари 2011 г.

ДА БЪДЕМ ТЪРПЕЛИВИ С ХОРАТА


Д-р Мухаммад Али Ал-Хашими
Идеалния мюсюлманин, © 1999 
IIPH

Истинския мюсюлманин е добър и мек по отношение на хората, а не жесток и груб, т.к. правилния подход на вярващия е по възможност да облегчи нещата за околните. Това е, което Аллах желае за Своите раби:

… Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни
сура Ал-Бакара,185

Затова Пророка (с.а.с) е наcтавлявал мюсюлманите да бъдат меки хората и да им помагат и е забранил да се поставят хората в затруднение:

Обучавайте и облегчавайте, не затруднявайте. Ако някой от вас се разгневи, нека замълчи.
Ал-Бухари, Муслим

Никой не обича да усложнява нещата, освен човек, който е променлив в чувствата си и който има явни пропуски в знанието, а иска най-доброто. Искрения човек, който има правилни знания за исляма, не обича да затруднява, да усложнява и никога не изисква от хората това, което няма да им донесе полза. Той задължително следва примера на Пророка (с.а.с), както предава Айша, Аллах да е доволен от нея:

От две неща Посланика на Аллах (с.а.с) избираше по-лесното, ако то не беше греховно. А ако беше харам, той се отдалечаваше от него.  И Посланика на Аллах (с.а.с) никога не отмъщаваше за себе си, а само за Аллах – когато престъпваха границите Му.
Ал-Бухари, Муслим

Пророка (с.а.с) е разбирал слабостите на хората и разликата в нивото и възможностите им в моралните качества. Той е осъзнавал, че няма по-добро от снизхдителното и добро отношение към хората и че нищо не им вреди повече, отколкото усложняването на нещата. По такъв начин той избирал най-лекото в рамките на позволеното от шариа' и го правел път в живота на мюсюлманите, за да ги освободи от бремето на греха, който е в затрудняването на нещата за околните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации