понеделник, 7 февруари 2011 г.

Четири характеристики на благородството, Ибн Каийм ал-Джаузийа



Човек не може да бъде благороден ако не притежава следните четири неща: 

Първо: Търпение 
Второ: Чистота 
Трето: Смелост (решителност) 
Четвърто: Справедливост 


Търпението го насърчава да бъде толерантен, да контролира гнева си, да понася раните, които е получил от другите, да бъде въздържан и да обмисля решенията си. То го мотивира да бъде сърдечен и да не бъде безразсъден или прибързан в действията си. 


Чистотата го насърчава да избягва всяка неблагоразумна характеристика, и в думите, и в делата, и го мотивира да бъде скромен и почтен, което е въплащение на всичко добро. Пази го от разврат, скъперничество, лъжа, злословене и разпространяване на приказки, причиняващи разделение и раздор между хората. 

Смелостта (решителността) го насърчава да може да се самооцени правилно, да наблегне на извисените и благородни черти и да ги направи част от своя характер. Също така го окуражава да преодолява себе си и да бъде щедър, което е всъщност истинската смелост и води до силна воля и самоувереност. Насърчава го да се отдалечи от ниските си страсти, да контролира гнева си, и да се въздържа от него, да може да поддържа самообладание, да обуздава жестокото и деструктивното си поведение, както казва Пратеника (с.а.с): 
„Силен е не този, който може да надвие в боя своя противник, а силен е този, който може да контролира себе си, когато се ядоса.” 


Това е истинска смелост и е средството, което рaбът използва, за да завоюва своя опонент. 

Справедливостта го насърчава да бъде безпристрастен в поведението си с хората и да намери баланса между двете крайности на нехайството и екстремизма. Мотивира го да бъде щедър и мил, което е средният път между пълната деградация и арогантност и да направи това част от своят характер и поведение. Окуражава го бъде решителен, което е средният път между малодушието и необмислеността, и да бъде въздържан, което е средният път между крайният излишен гняв и унижението. 

Тези четири добродетели са основата на всички благородни нрави, а основата на всички противни и позорни нрави са следните четири: 

Първо: Невежество 
Второ: Потисничество 
Трето: Следването на страстите 
Четвърто: Гняв 



Невежеството го кара да вижда доброто във формата на зло, а злото във формата на добро, и да смята съвършеното за несъвършено, а несъвършеното за съвършено. 

Потисничеството е причина да поставя нещата na места, които не са подходящи за тях, така че той се ядосва, когато е време да е щастлив, и е щастлив, когато е време да се ядосва; небрежен и прибързан, когато е време да бъде освободен и е освободен, когато е време да е загрижен. Алчен е, когато е време да е щедър и е щедър, когато е време да е алчен. Слаб е, когато е време да е силен и да поеме отговорност, и поема отговорност, когато е време да се отдръпне назад. Мил и снизходителен е, когато е време да е суров и издръжлив, и е суров, когато е време да бъде снизходителен. Скромен е, когато е време да е доминиращ и е арогантен, когато е време да е скромен. 

Следването на страстите го окуражава да бъде усърден в осъществяването на това, което душата желае, да бъде алчен и стиснат. Насърчава го да обожава и превъзнася себе си с всички презряни и неблагоразумни характеристики. 

Гневът го кара да е арогантен, ревнив, завистлив, да се държи враждебно с другите и да бъде безсрамен и неблагоразумен. 

Основата на тези четири противни и заслужаващи порицание характеристики са две: 

Или крайно себеунижение, 
Или крайно себеобожаване. 


*** 

Превод от: http://www.madeenah.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации