вторник, 22 февруари 2011 г.

Пустинният мегалополис - това не е мираж!



Повечето хора мислят, че небостъргачите са част от новото соителство и урбанизацията, характерни за гъстонаселените градове. В същност това не е нещо ново! Изненадващо изкуството на строителството на високи сгради е намерило израз в Йеменския град Шибам.

City of Shiblam

Шибам се намира в Хадрамут, Йемен и е с население от около 7000 жители, бил е столица на цартството Хадрамут няколко пъти. 
Той е на повече от две хилядолетия - този усамотен в пустинята град е съставен от сгради, построени от тухли от глина, издигащи се на височина 30 метра и повече. Повечето сгради, въпреки историята на града, са строени по-скоро - през 16 век.
Всички постройки са  кирпичени - например 500 от тях можем да броим за високоетажни, тъй като имат 5-11 етажа, кат овсеки етаж е жилище, заето от едно семейство. 


Shiblam

Откакто е вписан в Списъка на Световното културно наследство преди 20 години (ном. 192 от 1982г.), града започва (за добро или лошо) да приема много туристи. Все пка това ще спомогне за съхраняването на сградите, ще подобри възможностите на регионалната култура.

Desert Skyscrapers

Сградите в Шибам са строени от носещи материали, за разлика от съвременното строителство на високи сгради, където градивните елементи са рамка-и-облицовъчен материал. По този начин основите на сградите стигат до 4 фута дебелина (1фут (стъпка)=30.48 см.). На височината на 8-ми етаж, дебелината достига до 28 см, т.е. дебелината на всеки етаж намалява с по 3 см.
Интересно е и вътрешното оформление на града, където на места уличките дотигат до метър на широчина:
а

а

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации