събота, 5 февруари 2011 г.

ИСЛЯМЪТ, ТЕРОРИЗМЪТ И ТОЛЕРАНТНОСТТА


Вярата е единственото средство, което е крепяло човечеството през вековете. Още от древността хората са търсели нещо, в  което да вярват, с което да си обясняват природните явления и света, който ги заобикалял.
Много общества са почитали древния бог на слънцето, на луната, на земята, на гръмотевиците и т.н. – плод на елементарното им мислене или нежеланието им да почитат едно божество. Храмовете процъфтявали, а жреците, които проповядвали догмата за многобожието били сред най-богатите от населението.
Кораничните разкази, а и научните изследвания доказват, че на земята са пребивавали народи, при които са изпращани пратеници призоваващи към вяра в единния бог. Липсата на последователи не отчайвало пратениците, но водело до сурови наказания на самите народи, които най-често били заличавани от лицето на земята. Да си припомним разказите за народите на Ной (Нух), Лот (Лют), Юнос (Йона), Йосиф (Юсуф) и т.н. Всички тези народи били погубени, техните селища били разрушени, а идеята за единобожието намира приложение в исляма – поледната религия низпослана на човечеството. По разбираем начин исляма обяснява, че съществуването на много богове не е реално, че човек не може да бъде бог, че един човек не може да изкупи греховете на всички хора. Сам по себе си ислмът е уникална религия, която обхваща всички сфери от човешкия живот, която обяснява явното и неведомото на хората. Религия просъществувала 1400г. и има милиарди последователи по целия свят. Човек не може да живее без вяра, трудно би му било, ако няма на какво да се уповава и на какво да разчита. Жалкото е , че мнозинството от последователите на исляма се сещат, че са  такива, когато изпаднат в беда или безизходица и по празници, когато трябва да се покажат като мюсюлмани.
А иначе ислямът не е трудна религия – трудно е да се разделиш с лесния си начин на живот, трудно е да се разделиш с отговорността да бъдеш безотговорен и нехаен към собствения си живот и живота на хората около теб. Огледай се и потърси истината – не е ли създадено всичко, което те заобикаля в безупречна хармония. Погледни собственото си тяло и помисли, ако човек бе създаден с едно око или ухо, ами ако нямаше нос, ами ръката, с която хващаш – представи си един пръст само да липсва, а как циркулира кръвта в човешкото тяло сама по себе си. Не можеш да си представиш подобно нещо. И мисля, че е недопустимо да казваме “природата го е създала“, защото същата тази природа е нечие създание, което си има име и се нарича БОГ, на когото трябва да бъдем благодарни за глътката въздух, с която ни дарява във всеки миг от живота ни. Осъзнаваш ли колко е важно живота ти да бъде в синхрон не само с вътрешната ти природа, а и със законите, които бог есъздал.  Колко е важно жиотът ти да бъде живот на мюсюлманин. Човек не притежава нищо, дори собственото му тяло не му принадлежи – нима успяваш да регулираш процесите, които се извършват в него или успяваш да предотвратиш измененията, които настъпват в него като старост или болест.
Както казва един учен: “Наистина най-превъзходният образ на земята е образът на човека…  Ангелите притежават разум без страсти на животните е дадено сладострастие без разум. Обърнете внимание – човекът е същество, което притежава и разум и страсти. Ето защо той се намира на кръстопът. Когато разумът надделява над желанията страстите се успокояват. Тогава Сатаната търпи провал… Човек, който дава превес на желанията си става роб на Сатаната, подвежда се по пътя на онова, което не е редно и пада под нивото на животните “И е по-заблуден от тях“.  Всичко е в твоите ръце, изборът също.
Медиите са тези, които имат главна вина за представянето на исляма в неблагоприятна светлина, като религия на изостаналостта, на хаоса и терора. Според тях мюсюлманите стоят зад всяка бомба, зад всеки атентат, зад всеки въоражен грабеж дори. Изостанал, нещастен, безпаричен неудачник – това е образа на мюсюлманина изграждан в продължение на години от малкия екран и от страниците на печатните издания. Да не говорим за жената мюсюлманка, която винаги е подтисната, унижавана и имаща нужда от съчувствие. Не ни съчуствайте, а погледнете собствения си живот, колко пъти в седмицата съпругът ви се прибира пиян в къщи и следва скандал, колко пъти вдига ръна, за да удари вас или детето ви, колко пъти сте се чувствали нещастни и пренебрегнати?  Колко? Исляма е религия на доброто и толерантността. Но представете си ако някой дойде и се настани неканен в дома ви как ще реагирате ? Ще се примирите и ще останете на улицата, а неканените гости ще останат да се разпореждат във вашия дом? Едва ли. Такова е положението на мюсюлманите в Близкия изток. Те са принудени всячески да защитават своя дом и своята територия. Така че не прибързвайте със заключенията. Далеч съм от мисълта да бъда техен защитник, но си заслужава човек да помисли.
При нас положението е различно и в продължение на векове сме живеели заедно и сме се разбирали.  Сядали сме заедно на маса и сме празнували заедно празниците си. И не е плод на нечии усилия т. нар. етнически мир. Той е съществувал в миналото, като продължава да съществува и днес благодарение на хората, а не на политиците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации