петък, 4 февруари 2011 г.

Ранната история на мюсюлманите в САЩ


Въпреки че има изолирани съобщения за "мавърски" мореплаватели и дори египетско местообитание в далечните колонии, първите значими населени места са на роби от Западна Африка. Билали Мохамед е роден в Гвинея около 1770 г. и умира през 1857 г. в плантация на остров Сапело в Джорджия, оставяйки след себе си документ на арабски под формата на пакет с 13 листа. Той представлява трактат по религиозна юриспруденция, специфична за обществото на мюсюлманска Западна Африка - и е един от най-ранните класически описания от роби.
Абдулрахман Ибрахим ибн Сори, подобно на литературния герой Орооноко в известния едноименен роман на Афра Бен от 1688 г., е принц от кралския двор на Гвинея, преди да бъде отвлечен и отведен в робство в Мисисипи. С разпространението на вестта за начетения величествен "принц на робите" из страната, Ибн Сори печели съюзници и приятели и в крайна сметка е освободен през 1828 г. със заповед на президента Джон Куинси Адамс. Той напуска САЩ и се насочва към бившата робска република Либерия в Африка, но скоро след това умира от треска - и така и не се връща в родните си земи.
Повечето мюсюлмански африкански роби имат доста по-малък късмет - и паметта за разнообразното им културно наследство се губи в поколенията на робство. Черният ислям е възроден през първата половина на XX век като кредо на освобождението и изкуплението.
Nation of Islam, основана през 1933-а, търси начин да отстъпи от униженията от миналото с цялостно отхвърляне на доминиращо бялата християнска нация, която ги заобикаля. В момента уебсайтът на вече силно намалялата група идентифицира черните американци като наследници на "изгубена азиатска нация." За видни активисти като Малкълм Екс, ислямът е емблема на различието, на отличието и гордостта, в лицето на някогашната несправедливост.
Първите заселници от Османската империя
Извън тези битки, други мюсюлмани са повече от склонни да опитват да се впишат в обществото. Към края на XIX век, имигрантите от Османската империя започват да се заселват в изолирани региони из САЩ. Някои от първите активни мюсюлмански струпвания в страната се появяват в градове като Сидър Рапидс, Айова (доминиран от ливанци) и Бидърфорд, Мейн (доминиран от албанци).
През 1926 г. полско-говорящи татари откриват една от първите джамии в Бруклин. През втората половина на XX век мнозинството мюсюлмани, емигриращи се в САЩ, са от Южна Азия и арабските държави. Сега има приблизително 7 милиона мюсюлмани, живеещи в САЩ - от милиарди общности и с всякакъв обществен статус.

източник, блог ~*~1001 nights~*~

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации