сряда, 9 февруари 2011 г.

Какво означава умматан уасатаа („общност по средата“) от сура ал-Бакара, 143


Въпрос:

Аллах е казал (превод на значението):

И така ви сторихме общност по средата ­ за да сте свидетели за хората и Пратеника да е свидетел за вас. И сторихме твоята досегашна посока за молитва само за да разграничим последвалите Пратеника от онези, които се обръщат на петє. [Смяната] наистина е трудност, но не и за онези, които Аллах е напътил. А Аллах не би погубил вярата ви. Аллах към хората е състрадателен, милосърден. [сура Кравата, 2:143]

Какво означава умматан уасатаа (преведено тук като „общност по средата“)?

ОтговорСлава на Аллах!

Има сахих хадис от Пророка с.а.скойто обяснява тези строфи и казваче „умматан уасата” е правилната и най-добрата и за товакоето е свидетелство за делата на хората и против тях до Деня на възкресениетоПророка с.а.с едонесъл посланието до тях. Думата „муфасирийн” означава точно това.
Ал-Бухари (4478) привежда от Абу Са’ид ал-ХудриПророка с.а.с каза: „Нух а.сще бъде повикан в Съдния ден ище бъде питан: „Предаде ли посланието?“ Ще отговори: „Да“. Неговия народ ще бъде попитан: „Предаде ли випосланието?“ Ще кажат: „Не дойде предупредител при нас“. Тогава ще кажат на Нух: „Кой ще свидетелства за теб?“ И Нух ще отговори: „Мухаммед и уммата му“. Той с.а.с казал: „Това са думите на АллахИ така ви сторихме общност по средата ­ за да сте свидетели за хората и Пратеника да е свидетел за вас“.
По отношение на чистотата и хранатаза разлика от евреитечиято молитва не се приемаосвен ако не е извършенав синагога, и не могат да бъдат очистени (от нечистотии) с водаза наказание им са забранени хубави неща.
И за разлика от християнитекоито не считат нищо за нечисто или забранено, а по-скоро за позволено всичко,което съществува.
Мюсюлманската концепция за чистота и изчистване (пречистване) е най-добратанай-перфектната. По отношениена хранапитиетаоблекло и брак Аллах им е позволил всичкокоето е добро, а им е забранил всичко което е нечисто изло. От тук виждаме че тази умма има най-цялостната религия. най-благородното отношение и най-добрите делаАллах я е дарил със знаниевъздържаностсправедливост и добринатака както не е дарил никой друг народ. Така че те са хората на умматан уасата - перфектни и справедливиза да могат чрез тяхната честност и справедливост да бъдат Свидетели на човечеството” и ще отсъждат над хора от други религиино никой няма да отсъжда над тяхКаквото тази умма заявиче е достойно за приеманеще бъде прието и каквото заявиче е достойно за отхвърляне ще бъде отхвърлено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации