вторник, 1 февруари 2011 г.

Намаляване на веждите чрез скубане, бръснене, подстригване


     

Въпрос: Чела съм ислямски материали, в които се говори против бръсненето на косата или веждите, наред с други части на тялото...
Отговор: Слава на Аллах.
Ще цитираме фатуа, в която учените разискват правилата за премахване на косми от веждите или на окосмяване от други части на тялото.
Шейх Ибн Утаймин (Аллах да се смили над него) е казал: 
„Ако окосмяване от веждите се премахва чрез скубане, това е намас (скубане на вежди) и Пророка (салаллаху алайхи уа саллам) е проклел наамиса (жена, която си скубе веждите) и мутанамиса (жената, чиито вежди са изскубани). Това е голям грях и конкретно жените са споменати, защото обикновено те правят неща, за да се разкрасят. Но ако мъж изскубе веждите си, той също ще бъде прокълнат, както и жените са проклети, ако извършват забраненото от Аллах.
Ако се премахва окосмяване от веждите по метод, различен от скубането, като подстригване или бръснене, учени смятат, че е същото, както скубането, защото се променя творението на Аллах, така че няма разлика между скубане, бръснене и подстригване...”
 (Цитат от Fataawa ‘Ulama’ al-Balad al-Haraam, стр. 577) 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Следния въпрос е споменат във Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah (5/196): 

Млада жена има много дебели вежди и не изглежда добре. Момичето иска да махне поне част от веждите си, за да може да изглежда по-красива за съпруга си.

От Комитета й отговарят:

„Не е позволено бръснененето на веждите или намаляването им, защото това е намас (скубане), за което Пророкът (салаллаху алайхи уа саллам) е проклел онези, които го извършват и които искат да го направят. Това, което можете да сторите е, да се покаете и да помолите за прошка, като се пазите за в бъдеще.



Друг въпрос (5/195) е бил поставян на Комитета и ето отговора им:

„Намас означава премахване на част от космите на веждите и не е позволен, защото Пратеникът на Аллах с.а.с. е проклел жените, които скубят веждите си и онези, които са го сторили, но е позволено да се махат косми от брадата, мустачките, или каквито и да било други космени покривки от краката и ръцете”

Хадисът, който казва, че жените, които скубят веждите си или са го сторили, са проклети, е предаден от ал-Бухари (4886) и Муслим (2125) от хадиса на ‘Абд-Аллах ибн Мас’уд, Аллах да е доволен от него.

Харам е да се премахват веждите, независимо от начина – дали ще е скубане, бръснене или подстригване. Всяка друга космена част, която не е от веждите, е позволена за премахване – като краката, частта между веждите и др.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Следното е от Fataawa al-Lajnah (5/197): 

Въпрос: Позволено ли е премахването на космите между веждите
Отговор: Позволено е, защото не е част от веждите

А Аллах знае най-добре!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации