понеделник, 28 февруари 2011 г.

Какво означава думата Аллах?



РазяснениеНа същия Бог ли се прекланят мюсюлманите,  като евреите и християните? Какво означава думата Аллах? Аллах лунен бог ли е ?

Една от най-големите грешки, която немюсюлманите правят за Исляма, е за думата „Аллах”. По различни причини много хора стигат до убеждението, че мюсюлманите се прекланят пред различен Бог, от този на християните и евреите. Това е напълно погрешно, тъй като „Аллах” просто е арабската дума за „Бог” - и има само Един Бог. Нека няма съмнение – мюсюлманите се прекланят на Бога на Ной, Авраам, Мойсей, Давид, Исус – мир на тях. Обаче със сигурност е вярно, че евреите, християните и мюсюлманите, всички те имат различна концепция за Всевишния Бог. Например мюсюлманите, както евреите, отхвърлят християнското схващане за триединството и божественото превъплъщение. Това обаче не означава, че всяка една от трите религии, се прекланя пред различен Бог – тъй като, както казахме преди, има само един Истински Бог. Юдаизмът, Християнството и Ислямът всички те твърдят, че са „Авраамски религии” и всички те са класифицирани като „монотеистични”. Обаче в  Исляма се смята, че другите религии по една или друга причина, са изопачени и са загубили чистата и правилната вяра във Всевишния Бог, пренебрегвайки Неговото истинско учение и смесвайки го с човешки понятия.

Най-напред е важно да се отбележи, че „Аллах” е същата дума, която арабскоговорящите християни и юдеи използват за Бог.
Ако отворите Библия, преведена на арабски, ще видите, че там, където в английски вариант се използва думата “God”, на арабски е написано „Аллах”. Това е, защото „Аллах” е арабският еквивалент на английската дума „God” с главна буква (!!!).  В допълнение – думата Аллах няма форма за множествено число, факт, който върви ръка за ръка с ислямската концепция за Бог.

Трябва да споменем, че арамейската дума „Ел”, която е думата за Бог в езика на Исус, със сигурност е по-близка по звучене до думата „Аллах”, отколко до английската „God”. Това важи и за различните думи за Бог на иврит, които са „Ел” или „Елах” и възхваляващата дума „Елохим”. Причината за това подобие е, че арамейският, иврит и арабският език са семитски езици с общ произход. (бел. прев. – семитска езикова група). Трябва да отбележи, че в превода на Библията на английски, думата на иврит „Ел”, се превежда като “Бог”, “бог” и “ангел”! Този неточен език позволява на различни преводачи, според собствените им виждания, да преведат по различен начин една и съща дума. Арабската дума „Аллах” не позволява такава трудност или двусмислие, тъй като се използва само за Всевишния Бог. В допълнение, в английски език единствената разлика между „god”, значещ лъжовен бог, и „God”, означаваща Един Истински Бог, е главната буква “G”. Заради горните факти, по-точният превод на думата „Аллах” в англ. Език, може би трбява да е Единият-Единствен Бог или Единственият Истински Бог.

По-важното трябва също да се отбележи, че арабската дума „Аллах” съдържа дълбока религиозно послание заради своя корен и произход. Тя произлиза от арабския глагол „та’алаха” ( или „алаха”), което означава „този, на който се служи”.  Така арабски думата „Аллах” означава „Единственият, който заслужава поклонение”. Това накратко е чистото монотеистично послание на Исляма.

Трябва да е да кажем, че човек не е предпазен от грешни вярвания и езически практики. само защото твърди, че е евреин, християнин или мюсюлманин. Много хора, в това число някои мюсюлмани, твърдят, че вярват в „Единия Бог”, въпреки че извършват езически действия. Със сигурност много протестанти обвиняват римските католици в езически практики във връзка светците и света Мария. По същия начин гръцките източноправослани църкви се разглеждат като „езичници” от други християни, тъй като в много служения използуват икони. Обаче ако попитате римски католик и гръцки източноправославен дали Бог е „Един”, те неизменно ще отговорят „Да”. Но това твърдение не ги спира да се прекланят пред идоли, правени от човек. Същото се отнася и за индусите, които разглеждат техните богове като „прояви” и „превъплъщения” на Един Върховен Бог.

Преди да завършим...
Има хора, които не са на страната на истината и искат да накарат другите да повярват, че „Аллах” е просто едно арабско божество и ислямът е нещо „друго” – в смисъл, че той няма никакви общи корени с другите Авраамски религии (а именно юдаизма и християнството). Да кажате, че мюсюлманите се прекланят пред различен „Бог”, защото просто казват „Аллах”, е толкова нелогично, колкото да кажете, че французите се прекланят пред друг Бог, тъй като използват “Dieu”, или че испаноговорящите се преланят ред друг Бог, защото Го наричат “Dios” или пък евреите се прекланят пред различен Бог, тъй като понякога Го наричат „Йехова”. Разбира се такива доводи са доста смешни. Освен това следва да се отбележи, че твърдението, че всеки език използва правилната дума за Бог, е равносилно на отричане на универсалността на Божието послание към човечеството, което е отправено към всички нации, племена и хора чрез различни пророци, говорещи различни езици.

Бихме искали да помолим нашите читатели да се замислят за мотивите на тези хора. Причината е, че в крайна сметка истинността на исляма лежи на стабилна основа и неговата непоклатима вяра в Единството на Бога е безукорна. Поради това християните не могат да критикуват доктрината на исляма пряко, а вместо това измислят погрешни неща, така че хората губят желанието си да изучават повече. Ако ислямът беше представен на света по правилния начин, това със сигурност ще накара много хората да преосмислят и да преоценят убежденията си.  Напълно е вероятно, когато открият, че има универсална религия, която кара хората да се прекланят и обичат Бог, да практикуват Чист Монотеизъм, най-малкото биха почувствали, че трябва да преразгледат основата на своите вярвания и възгледи.

Превод: Блогът за Исляма
Източник: http://www.thedeenshow.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации