понеделник, 21 февруари 2011 г.

10 грешки, допускани при молитвата (намаз)


1. Умишлено отлагане на молитвата – много от нас са заети със земни дела и отсрочват молитвата от предписаното й време.
Много от работещите хора отлагат Зухр и Аср и ги кланят във времето на Магриб. А Свещения Куран говори стриктно за спазването на молитвите: „Спазвайте молитвите наред със средната молитва и заставайте смирени пред Аллах!“. Ибн Умар предава от Пратеника САУС: „Който преднамерено (умишлено) изпусне салят-ул аср, все едно че е загубил семейството си и богатството си.“


2. Бързото четене на Куран – когато четем Куран по време на молитвата, трябва да правим паузи и почивки, така че айетите да не се смесват. В хадис се казва: „ Пратеникът САУС правеше пауза след всеки айет от сура Фатиха (Абу Дауд)

3. Изпреварване на имама в групова молитва – човек не трябва да изпреварва имама в движенията си, нито пък да ги прави заедно с него, а трябва да го изчаква. В хадис се казва : „Имама е, за да се следва“ (Муслим) и в друго предание: (Муслим)„Не се ли страхува онзи, който изправя главата си преди имама,че Аллах ще я превърне в глава на магаре?“ 


4. Извършване на молитвата бързо (припряно) – молитвата трябва да се изпълнява бавно и спокойно. Пратеникът САУС казва: „Най-лошият крадец е онзи, който краде от своята собствена молитва“ Хората попитали: „Пратенико на Аллах, как може човек да краде от собствената си молитва?“ Той казал: „Като не завършват поклоните руку‘а и суджууд“ (ат-Табарани). А в друг хадис се казва: „Този, който не завършва неговото руку‘а и суджууд, то молитвата му е невалидна“ (Абу Дауд)


5. Местене погледа наляво, надясно или нагоре по време на молитвата – докато изпълнява молитвата, човек трябва да е съсредоточил погледа си върху мястото, където поставя главата си по време на суджууд, защото инак може да загуби концентрацията си. В хадис на Пратеника САУС се казва: „Нека тези, които повдигат погледа си по време на молитва, да спрат да правят така или тяхното зрение няма да се върне! (т.е ще загубят зрението си) (Муслим)

6. Неправилно извършване на суджууд – най-обичайната грешка в молитвата е по време на суджууд човек да опира само челото си на пода. Пратеника САУС казва: „Заповядано ми е да подчинявам (полагам на земята) седем кости – челото и носа, двете ръце (длани), двете колене и двете стъпала“ (Муслим)


7. Неизвършване на молитвата по време на болестно състояние или пътуване – Пратеникът сАУС винаги е изпълнявал молитвата, дори в последните дни от земния си живот.Той САУС никога не я е пренебрегвал, дори и по време на битка. Молитвата е задължение и трябва да се изпълнява при всякакви обстоятелства. Ако човек е болен и не може да вземе уду, може да направи тайаммум. Ако не може да стои изправен, може да кланя седнал, дори легнал. Ако пък е пътник, може да събере 2 молитви – например Зухр и Аср, Магриб и Иша.

8. Преминаване пред молещ се човек – Пратеникът САУС казва: „Ако знаеше този, който преминава пред молещ се човек последствията от това, щеше да чака 40 (години), вместо да го пресече“ (Бухари)


9. Ходене към джамията с бърза походка – когато наближава времето за молитва и човек се опасява, че може да я изпусне, той се опитва да върви бързо (или да тича), за да не изпусне някоя част от молитвата. Според хадис на Пратеника САУС това не е правилно: „Когато молитвата вече е започнала, не вървете бързо, за да се присъедините. Продължете бавно и спокойно. След това се включете, в която част сте заварили и довършете която част сте изпуснали.“ (Бухари и Муслим)

10. Консумиране на храна с лош мирис преди молитва – храни, които миришат неприятно (като чесън или кромид например), не трябва да се ядат преди молитва, защото лошата миризма може да отблъсне меляикетата и другите молещи се хора. Пратеникът САУС е казал: „Този, който е ял миризливо растение (кромид или чесън), да не доближава нашата джамия. Меляикетата се обезпокояват от онова, от което и хората се обезпокояват". (Муслим)

Молим Аллах Субханаху уа Тааля да ни напътства към перфектното изпълняване на молитвата, за да може когато бъдем питани за нея в Деня на Възкресението, да бъдем от сполучилите. Аамин!

1 коментар:

  1. АЛЛАХ дае доволен от твоето напътствие и дано всеки да се замисли за своята молитва,защото тя е един от ключовете към Дженнета

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации