сряда, 10 ноември 2010 г.

Oправдаване на Ухабизма


Близостта между Мухаммад бин Абд ал-Уахаб и Ибн Таймийа


О, вярващи, ако нечестивец ви донесе вест, проучете я, за да не засегнете някои хора от неведение, та за онова, което сте извършили, да съжалявате! (Коран, 49:6)
Мухаммад ибн ‘Абд’л-Уахаб наситина е бил повлиян отИбн Таймийа. В същност Абд’л-Уахаб е създал подобно движение в совето време, но е давал дауа (призив към исляма) в срцето на Арабската пустиня, докато Ибн Таймийа – във вътрешността на областта и сърцето на исляма по това време, Шам (Сирия), така че има повече последователи.
Мухаммад ибн ‘Абд’л-Уахаб се е появил в подобно време, когато в Арабия хората служели и обожествявали камъни и гробове в името на Исляма. Той открил множество нововъведения и придатъци към исляма и неговите усилия довели до успех с помощта на фамилията Сауд и да формира първата Сауди държава. Фамилията Сауд по това време били праведни хора, за разлика от Сауд в наши дни. Интересно е да се отбележи, че ‘Абд’л-Уахаб и учениците му били Ханбали, както Ибн Таймийа. Първата Сауди държава свършиля с третата Отоманска инвазия, ръководена от Мухаммад Али Баша, но дори тя не успяла да заличи системата.
Честно казано, чувал съм много клевети за Мухаммад ибн ‘Абд’л-Уахаб и меко казано не ги харесвам. Но когато прочетох книгата Китаб ал-Таухиид и проверих забележките към него, открих, че няма нито една вярна клевета. Някои думи бяха свързани с това, което бил казал, а понякога го обвиняваха за неясноти в следването му на Корана и Сунната. За пример – атаката на Суфиите – за разрушаване на гробове на асахаба – в същност има много ахадиси, които посочват, че същото са правели Юдеи и Християни (покланяли се на гробове – бел.пр), за това, че този, който строи (гробници) е най-лошия от създанията, а също, че Пророка с.а.с. ги е разрушавал, забранявал е строежа им. Така че виждате, че тези, които го нападат, са невежи за Сунната или просто дават израз на омразата си към Арабите.
Някои нововъведения, които учениците на ‘Абд’л-Уахаб са премахнали, е изпълняването на четири молитви по една за всяко училище (мадхаб). Когато Ханафи правят Адан, правят молитва след Ханафи Имам, след това Малики правели Адан и правели молитва след Малики Имам и т.н. Учениците на ибн ‘Абд’л-Уахаб прекратили това и правили молитва в Кааба, връщайки състоянието на сплотеност, както в дните на Асахаба и по начина, по който е сега, Алхамдулиллах.
В същност това, което знам за Шейх Мухаммад ибн ‘Абд’л-Уахаб е, че той е велик реформатор иншаАллах, както Ибн Таймийа: той съживил забравените практики от Сунната, борил се с нововъведенията, върнал хората към разбиранията на Сподвижниците.
Що се отнася до Уахаби Дауа-та в днешни дни, много последователи на ‘Абд’л-Уахаб живеят в Саудитска Арабия. Почти всички хора в Мекка и МЕдина принадлежат към тях. Те не използуват термина „Уахабии“, а най-често „Салафу дауа“ или Ахл’л-Сунна уа’л-Джама’а. Освен това те имат отрицателно мнение за жените и за някои съвременни изобретения, играят важна роля при опазването на исляма в Арабия. Имат значителни заслуги за разрастването на исляма и противопоставяне на мисионерството на християните в мюсюлманския свят. Много хора мислят, че Уахабиите са лоши хора, защото Краля на Саудитска Арабия е лош. Това допускане е абсолютно погрешно, защото Саудитския крал не следва тяхното движение. Някои хора клеветят Уахабиите, защото искат да оклеветят Арабите. Но ако искате да знаете истината за тези хора ви съветват да видите този сайт, който е поддържан от известен Уахаби учен: http://www.islam-qa.com/ , както и този http://www.usc.edu/dept/MSA/.

Накрая бих посъветвал мюсюлманите да НЕ съдят някого преди още да са го чули!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации