понеделник, 29 ноември 2010 г.

Участие в празници на мушрикийн (съдружаващи) и поздравяванеВъпрос:
Позволено ли е да се участва в празници на християни и да се поздравяват?


Отговор:


Слава на Аллах!


Ибн ал-Кайим, Аллах да се смили над него, е казал:

Според единодушното мнение на учените, чиито думи са с тежест, не е позоволено мюсюлмани да участват в празниците на мушрикийн. Фукаха’, които следват четирите мадхаб, ясно са посочили това в трудовете си...Ал-Байхаки разказва сахих хадис от ‘Умар ибн ал-Хаттаб р.а., който е казал: „Не влизайте след мушрикийн в църквите им по време на техните празници, защото проклятието се спуска върху тях (върху неверниците)“.
‘Умар също е казал: „Отбягвайте враговете на Аллах на празниците им“.
Ал-Байхаки разказва с джайид иснад от ‘Абд-Аллах ибн ‘Амр, че е казал: „Който остане в земите на не-Араби и празнува тяхната нова година и празници и им подражава до смъртта си, той ще бъде събран с тях в Съдния ден“.

Ахкам Ахл ал-Димма, 1/726-724


Що се отнася до поздравите за празниците им, на това вече е даден отговор във въпрос № 947, който ви съветваме да посетите.

фатуа № 11427
Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации