понеделник, 15 ноември 2010 г.

Еид ал-АдхаОтговор:
Слава на Аллах!

Еид ал-Адха е десетият ден на Ду’л-Хиджжа, последния – дванайсети месец на годината по Хижра на ислямския календар. Това е, както Пророка с.а.с. е казал: „Най-великия ден в близост до Аллах с.т., Деня на жертвоприношението...“ (Абу Дауд, виж също Сахих ал-Джами’, 1064).

Това е и най-великия ден на Хаджа, както Пророка с.а.с. ни е казал. (ал-Тирмиди, Сахих ал-Джами’, 8191).

Причината за определянето на този ден като най-велик в годината е за това, че комбинира както никой друг ден много велики актове на служене в себе си, както молитвата Еид, извършване на жертвоприношение, казване на Такбир, много споменаване на Аллах. За поклониците в Мекка включва извършване на жертвоприношение, хвърляне на камъчета по колоните (Джамараат), символизиращи шайтана (дявола), подстригване (бръснене за мъжете, подстригване за жените) на косата , извършване на Тауаф (обикаляне на Кааба), както и Сай (ходене между двата хълма Сафа и Маруа), стоене на 'Арафа.

Islam Q&A

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации