вторник, 23 ноември 2010 г.

Красива или набожна?

 
Една нова 
мания в мюсюлманския свят

Между прасетата и червилото има много общи неща, както и между парфюма и алкохола. Жените в арабския свят знаят това, поради което внимават да използват козметични продукти, гарантиращи чиста съвест...

 

Търговските центрове в Дубай не се отличават по нищо от тези в западните страни: те са големи, пъстри, шумни и препълнени. Разликата със Запада се изразява по-скоро в детайла - един козметичен магазин например приковава погледите със следната реклама: "Гарантирано без свински продукти!".
Разчленени прасета в червилото и пудрата ви!
Че какво е общото между прасетата и козметиката, ще си кажете. В арабския свят ще ви отговорят така: "Западните козметични концерни колят прасетата, разчленяват ги, варят ги, за да произведат след това от тях червилата и пудрите си." И не само това: религиозните мюсюлмани ще допълнят, че парфюмите съдържат алкохол, с който жените обливат телата си ежедневно. Тези "нечисти" съставки изправят мюсюлманките пред дилемата: красива или набожна?
Халал = 
чистоBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Халал = чисто
Решението за всички вярващи жени в арабския свят гласи "Халал козметика". Това са продуктите, гарантиращи чиста съвест. Кремовете, червилата и пудрите са произведени в съответствие с нормите на Шариата. Вместо на свинско и алкохол, производителите залагат на минерали и растителни екстракти. Те са не само "по-чисти", а и по-здравословни, гласи аргументът им.
В Абу Даби и Дубай оборотът от продажбата на подобни продукти се покачва постоянно. И тъй като жените в Обединените арабски емирства се гримират с удоволствие, бизнесът е многообещаващ. Изненадващо е само, че "чистите" козметики се произвеждат не в арабския свят, а на Запад. Канадската бизнесдама Лейла Манди, приела исляма, отдавна е открила тази пазарна ниша. Манди произвежда "халал козметика" под името OnePure. 30-годишната блондинка казва: “Мюсюлманките не искат да се молят по пет пъти на ден със следи от свинско по тялото си.”
Изглеждай добре, без да изневеряваш на вярата си!
Че интересът към "халал козметиката" става все по-голям, е разбрала и живеещата в Лондон Самина Ахтар. Нейната компания "Чистият грим на Самина" произвежда например червила на цена от 8 паунда, а цял козметичен комплект струва 65 паунда. Тя казва: "Много мюсюлманки са притиснати от желанието да изглеждат добре и в същото време да не изневеряват на вярата си". Самина има вече 500 редовни клиенти в Англия, както и запитвания от далечни дестинации като САЩ и Индонезия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации